Mila Jelavić: Osuđene pedofile treba duže ili trajno imati u registru



U SABORSKOJ proceduri je Zakon o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji, a trebao bi biti donesen do kraja godine. Nada se tome i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić. Naime, upravo se tim Zakonom planira objava registra počinitelja kaznenih djela seksualne prirode na štetu djece.

"Nije cilj osuđene pedofile podvrgnuti javnom linču već im onemogućiti kontakte s djecom", poručio je to ministar pravosuđa Orsat Miljenić kada je predstavljao Zakon. Registar neće biti javan, no do njega će moći doći sve nadležne službe, DORH, policija, sudovi, kao i sve institucije i tijela koja u svom radu dolaze u doticaj s djecom. Oni koji se nalaze u registru neće moći raditi s djecom.

"Svaka osoba koja se bude javljala na takve poslove, morat će donijeti potvrdu da nije u registru. Samim time sve osobe koje znaju da su u registru neće se ni javljati na takve poslove i s time ćemo ih eliminirati iz doticaja s djecom", rekao je Miljenić prilikom predstavljanja registra.

"Registar nije čarobni štapić"

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić smatra da je registar dobra karika u lancu u cilju zaštite djece, ali i upozorava:

"On svakako nije čaroban štapić i sam registar, odnosno baza podataka neće riješiti probleme", rekla je Jelavić.

Jedan od problema, smatra Jelavić jest i brisanje iz evidencije jer će osobe osuđene zbog ovakvih kaznenih djela imati pravo na pravnu rehabilitaciju. Tako će pedofili osuđeni na tri godine zatvora biti brisani iz evidencije 20 godina nakon što kaznu izdrže.

"Kao da smo nekako stali na stranu odraslih, na stranu počinitelja - brinemo se da ne povrijedimo neko njihovo pravo. Ja silno poštujem svačija prava, no pozivam odrasle da poštuju prava djeteta", istaknula je Jelavić.

Osuđene pedofile treba nadzirati

Pravobraniteljica za djecu se pita zašto bi dijete bilo žrtva, a morali bi brinuti hoće li odrasli biti u evidenciji i slično. "To su loše poruke", kaže Jelavić.

"Zato se nadam i preporučam da se još jednom razmisli da se to vrijeme do kad bi se počinitelj nalazio u evidenciji ipak produži, a da za izuzetno teške spolne delikte na štetu djece ona bude i trajna", kaže pravobraniteljica za djecu.

Jelavić smatra da se treba uspostaviti način kontrole nad osuđenim pedofilima, odnosno razmjena informacija među državama. Povijest je, kaže, pokazala da je takvih slučajeva bilo i u Hrvatskoj, osuđeni pedofili drugih država došli su ovdje i počinili isto kazneno djelo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.