Mesić o Patriji: Ima gadova u Hrvatskoj koji bi me htjeli umočiti

Foto: Index

"JA NE znam tko je dizao novac  u Patriji, ne znam menadžere i ne znam kome su davali novac. Sve je to moguće, ali to sa Hrvatskom nema veze, odnosno nema veze s Predsjednikom Republike jer je Predsjednik vrhovni zapovjednik i nema veze s nabavom bilo kakve opreme i naoružanja. Za to je zaduženo Ministarstvo obrane. Nema ni jednog razloga da se mene ovdje za bilo što tereti. Ali ima gadova u Hrvatskoj koji bi htjeli mene umočiti, samo moraju znati da do njihove i do moje smrti to neće dočekati", poručio je bivši predsjednik u telefonskom razgovoru za HRT.

> Ekskluzivno iz knjige "U ime države": Pozadina afere Patria

Finski sud: Patrijini menadžeri dali su mito

Sud u finskom gradu Hämeenlinna presudio je jučer da su dvojica od trojice optuženih bivših menadžera finske vojne industrije "Patria" krivi za davanje mita hrvatskom dužnosnicima kako bi Hrvatska kupila Patrijina oklopna vozila. Sudsko vijeće odluku je donijelo jednoglasno.

Heikki Hulkkonen i  Reijo Niittynen osuđeni su na uvjetnu kaznu od 20 mjeseci zatvora a Patria je osuđena na plaćanje 297 tisuća eura. Treći optuženi menadžer Patrije Tuomas Korpi oslobođen je optužbi.  U obrazloženju presude kaže se da su uvjetne zatvorske kazne menadžerima  kao i novčana kazna Patriji umanjene zbog dugotrajnog suđenja uslijed odgođene policijske istrage. Također je objašnjeno da su kazne uvjetne jer niti jedan od dva osuđenika nije ranije osuđivan.
Osuđenici se mogu žaliti višem sudu.

Hulkkonenov branitelj je najavio žalbu višem sudu u gradu Turku kao što je i glavni tužitelj  najavio žalbu na odluku suda da ne spoji slovenski i hrvatski slučaj Patrijina podmićivanja nakon nepravomoćne presude u slovenskom slučaju.

Prema optužnici koju je presuda potvrdila Patrijini menadžeri su preko posrednika, Austrijanca Hansa Wolfganga Riedla te slovensko-američkog poslovnog čovjeka Waltera Wolfa dobili oko milijun i 600 tisuća eura za podmićivanje tadašnjeg predsjednika Hrvatske Stipu Mesića te direktora tvornice "Đure Đaković" Bartola Jerkovića, te bivšeg hrvatskog premijera Franje Gregurića. 

Taj iznos je prema rezultatima finske istrage zaista uplaćen na račun Riedlove tvrtke u Austriji. Prema dokumentima iz optužnice sa Mesićem  i Gregurićem sreo se 2005. godine Walter Wolf te obavijestio menadžere Patrije da je "njihova potpora osigurana".

Presude u Finskoj u slučaju podmićivanja hrvatskih dužnosnika nemaju nikakve pravne posljedice na status Mesića, Jerkovića i Gregurića jer finski sud sudi samo finskim državljanima. Eventualni postupak protiv hrvatskih državljana u ovom slučaju može se pokrenuti jedino u Hrvatskoj.

U slučaju optužbi za podmićivanje u organizaciji Patrije u Sloveniji, na primjer, na finskom sudu su menadžeri Patrije nepravomoćno oslobođeni optužbe za davanje mita Janezu Jasnši i nekolicini njegovih suradnika zbog nedostataka dokaza ali je u Sloveniji  bivši premijer Janez Janša osuđen na zatvorsku kaznu  jer je sud utvrdio da je primio to mito. Janša izdržava kaznu.

Glavni finski tužitelj Jukka Rappe  na temelju dokumenata koje je imao optužio je trojicu bivših menadžera Patrije da su od 2005. Austrijancem Hansom Wolfgangom Riedlom dogovorili da posreduje u davanju mita. Naveden je podatak  da se radilo u ukupno oko 20 milijuna eura – za posrednike  te za mito u Sloveniji  i Hrvatskoj.

No, kako je na kraju prodano mnogo manje oklopnih vozila nego što je planirano optužba je  teretila optuženike da su u Sloveniji za i to imali oko 3 milijuna a u Hrvatskoj oko milijun i pol eura. U Hrvatskoj, tvrdio je tužitelj, mito su trebali dobiti Jerković, Mesić i Gregurić. Obrana je tvrdila da nije bilo nikakvog podmićivanja.

Hrvatska je ukupno kupila 84 oklopna vozila za 112 milijuna eura (2007.) te još 42 vozila za 68 milijuna eura (2008.) Slučaj Patria razotkrili su 2008. finski novinar Magnus Berglund te slovenski novinar Blaž Zgaga zbog čega su dobivali prijetnje smrću. 

Mesićev ured u lipnju 2014.: Optužnica ne sadrži nikakve optužbe protiv Mesića

Iz Ureda bivšeg predsjednika RH, Stjepana Mesića, u lipnju 2014. godine, nakon što je objavljena vijest finske novinske agencije da je i Mesić primio jedan posto mita, stiglo je priopćenje u kojem se nalazi prijevod izjave finskog tužiteljstva vezano za slučaj Patria. Finci u priopćenju naglašavaju kako je državni tužitelj Jukka Rappe dao samo jednu pisanu izjavu za medije koju su poslali Mesiću na njegov zahtjev te da nikada nisu dali izjavu u kojoj tvrde da je primio mito. Napominju i kako finsko tužiteljstvo tereti isključivo finske osumnjičenike te da optužnica ne sadrži nikakvu optužbu protiv Stjepana Mesića.

"Služba finskog Tužiteljstva željela bi, u vezi s pismom što ga je g. Stjepan Mesić uputio 12. lipnja 2014., naglasiti sljedeće. Jedina pisana izjava za medije državnog tužitelja g. Jukke Rappea u vezi sa slučajem dana je 28. lipnja 2013. Ta je izjava dostavljena g. Mesiću na njegovo traženje izraženo u pismu od 26. svibnja 2014., a uz posredovanje finskoga veleposlanstva u Zagrebu. Služba Tužiteljstva nema dokumentiranu nikakvu drugu komunikaciju s medijima u vezi sa slučajem.

Kao što se vidi iz relevantnih dokumenata što se odnose na slučaj, finska služba Tužiteljstva u svojoj optužnici tereti isključivo finske osumnjičenike u slučaju, a kao što je dogovoreno sa zajedničkom istražiteljskom skupinom sastavljenom od predstavnika iz Finske, Austrije i Hrvatske. Slijedom toga, optužnica ne sadrži nikakvu optužbu protiv g. Mesića kojom bi se tvrdilo da je on primio mito, niti je finsko Tužiteljstvo dalo ikakvu izjavu kojom bi se tvrdilo da je to bio slučaj.

Dapače, služba finskog Tužiteljstva ne daje nikakve izjave kojima bi se mogla uplitati u istrage u Austriji, ili Hrvatskoj, ili utjecati na njih. Za bilo kakve zaključke koje su predstavnici bilo kojih medija mogli izvući na temelju pokretanja postupka pred sudom u Finskoj i njihovo dovođenje u vezu s istragama u Austriji, ili Hrvatskoj, isključivo su odgovorne osobe koje su u pitanju", stoji u priopćenju poslanom iz Ureda bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića. Navode i kako će Stjepan Mesić odlučiti, temeljem odgovora, hoće li poduzeti dalje korake, prema kome i kakvi će oni biti.

TIH: Hoće li DORH i Uskok odraditi posao?

Dvojici finskih menadžera dokazano je da su dali 1,5 mil. eura mita za nezakonitu prodaju oklopnih vozila tvrtke Patria Hrvatskoj. Izrečene su im kazne, a tvrtki Patria dosuđena je novčana kazna od 297 tis. eura, priopćio je TIH.

"Radi se o vrlo ozbiljnim optužbama koje duboko kompromitiraju ne samo Hrvatsku, već i sve one koji svoj javni posao obavljaju pošteno i transparentno vodeći se prije svega javnim, a ne pojedinačnim interesima. Za istraživanje ovako teških malverzacija nikada nije kasno. U interesu zaštite hrvatskih nacionalnih interesa i časti treba istražiti gdje je taj novac doista završio, ako nije u Hrvatskoj trebamo ga pronaći.  S obzirom da su se u istrazi spominjali istaknuti pojedinci koji su u to vrijeme obnašali visoke pozicije u tijelima vlasti to dodatno zahtijeva ozbiljan pristup. Svakome od njih trebalo bi biti u interesu da se doista pokaže da taj novac nisu nezakonito prisvojili. Niti jedan građanin ne smije biti iznad zakona. Osjećaj odgovornosti onih koji obnašaju javnu vlast je temelj za stvaranje povjerenja u političare i političke institucije. Tijela koja se bave sankcioniranjem neprihvatljivog ponašanja, prije svega DORH i USKOK, moraju svoj posao obavljati profesionalno bez obzira o kojim se pojedincima radi", istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.