Meksički predsjednik za rast nasilja u svojoj zemlji krivi SAD

FELIPE CALDERON, meksički predsjednik na odlasku, konstatirao je kako je veliki val nasilja u Meksiku povezan s brutalnim ratom narkokartela, a krivicu za to u velikoj mjeri snosi i SAD.

Calderon je poznat po tome što je odmah na početku mandata 2006. godine otvoreno najavio rat narkokartelima zbog čega je angažirao tisuće vojnika. Međutim, to nije smanjilo razinu nasilja u zemlji. Dapače, samo ju je povećalo jer su se i bande bolje naoružale i postale još beskompromisnije.

SAD osigurava oružje i financijska sredstva

Meksički predsjednik tvrdi kako njegova ideja nije bila loša, ali je imala kontraefekt zbog SAD-a, odnosno labavih američkih zakona o oružju i velike potražnje za drogom. Calderon tvrdi kako su američki zakonodavci 2004. godine odbili obnoviti zakon o zabrani prodaje oružja, što je meksičkim bandama omogućilo da se dobro naoružaju automatskim oružjem. "To je samo doprinijelo spirali nasilja, koja je uzela maha baš u to vrijeme", objašnjava Calderon.

"SAD je djelomično odgovoran za ovaj veliki problem, jer su oni potrošači droge te oni osiguravaju financijska sredstva i oružje. Naš je stav da se treba usporiti i prekinuti protok oružja i gotovine koji potpiruju nasilje u Meksiku", kazao je Calderon.

Najveći kriminalci uhvaćeni i ubijeni, ali je za to plaćena i velika cijena

Procjenjuje se kako je preko 50 tisuća ljudi ubijeno u nasilnim obračunima povezanim s drogom otkad je Calderon preuzeo vlast. On tvrdi kako njegova strategija ipak nije totalni neuspjeh, jer su 22 od 33 najtraženija meksička kriminalca ili uhvaćena ili ubijena, a povećane su i kazne koje kriminalcima izriču sudovi.

Spomenimo i kako će Calderona naslijediti Enrique Pena Nieto, koji je kazao kako će nastaviti rat protiv narkokartela, ali će fokus biti na smanjivanju svakodnevnog nasilja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.