Masovna osuda napada na imama Beganovića koji se protivi slanju mladića u IS

Screenshot: Al Jazeera/YouTube

VIŠE OD stotinu nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini u zajedničkom priopćenju je osudilo napade na islamskog vjerskog službenika iz Velike Kladuše Selvedina Beganovića i njegovu obitelj zbog njegova otvorenog protivljenju slanju bošnjačkih mladića na ratišta u Siriju i Irak te su zatražili od sigurnosnih službi da ih zaštite.

"U ime nevladinih organizacija Vijeća BiH i Mreže za izgradnju mira želimo izraziti duboku zabrinutost i osuditi kršenje prava i ugrožavanje sigurnosti Selvedina Beganovića i njegove obitelji", navodi se u priopćenju Vijeća nevladinih organizacija BiH.

Nakon četiri pokušaja ubojstva imama Beganovića nedaleko Velike Kladuše, prije dva dana nožem je uboden i izudaran i njegov petnaestogodišnji sin nakon što se cijela obitelj preselila u Visoko u središnjoj Bosni.

> Nožem uboden maloljetni sin imama koji se protivi odlasku mladića iz BiH u Irak i Siriju

Vijeće nevladinih organizacja u BiH tvrdi kako je obitelj Beganović izložena stalnim napadima nakon što je pokazao građansku hrabrost i javno progovorio o vrbovanju mladića i djevojaka iz BiH za odlazak na ratišta na strani Islamske države.

Vijeće je kritiziralo i vlasti što nisu ranije stale u zaštitu Beganovića i njegove obitelji.

"Ne možemo se ne upitati zašto se Beganoviću i njegovoj obitelji ne pruži zaštita i zašto su počinitelji ovih nedjela još na slobodi. Tražimo od nadležnih da omoguće sigurnost obitelji Beganović", navodi se u priopćenju.

Dodaje se da Beganovićevo stajalište dijele brojni građani BiH te podržavaju sve koji javno govore o problemu vrbovanja i slanja državljana BiH da se bore na strani terorističke organizacije Islamske države (IS).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.