Margelov institut: MUP i DORH moraju procesuirati svećenika Razuma zbog veličanja ustaštva!



ŽIDOVSKA organizacija Margelov institut zatražio je od MUP-a i DORH-a da procesuiraju svećenika Stjepana Razuma zbog negiranja genocida i zločinačkog karaktera ustaške NDH, što predstavlja kršenje članka 325. Kaznenog zakona.

Razum je nedavno dao intervju za Hrvatski list u kojem je izjavio da je Jasenovac bio radni logor, te da ustaše nisu bili zločinci. Razum je također odlučio pravdati ustaški pozdrav "Za dom spremni", kazavši da se radi o jednom od najljepših hrvatskih pozdrava.

"Svećenik Razum morao bi znati da je ubojstvo i govorenje neistine težak grijeh"

"Njegove izjave o karakteru ustaškog logora Jasenovca, patriotizacija ustaškog pozdrava 'Za dom spremni' svakako podliježu kaznenom progonu od strane državnih organa jer duboko vrijeđaju istinu o karakteru ustaškog režima i ponovno simbolično ubijaju žrtve, jer im se zatire pravo na istinu o njihovoj tužnoj sudbini", stoji u pismu kojeg je Margelov institut poslao Zoranu Milanoviću i Ivi Josipoviću.

"Svećenik katoličke crkve dr. Razum bi trebao znati da je ubojstvo i govorenje neistine težak grijeh u očima Crkve i Boga. Jasenovcem se ne može manipulirati, jer se o karakteru Jasenovca sve već zna", poručuju iz Margelovog instituta.

Razumove izjave su, tvrdi direktor Margelovog instituta Alen Budaj, i više nego stravične. Traže da ga se zbog njegovih stavova procesuira po hitnom postupku.

Josipović: Jasenovac je simbol zla kojeg nitko ne smije ignorirati ni negirati

Na dopis je brzo reagirao predsjednik Josipović, koji poručuje da dijeli zabrinutost Margelovog instituta zbog Razumovih izjava. "Naročito zabrinjava to što se radi o osobi koja je voditelj Nadbiskupskog arhiva u Zagrebu", kaže Josipović.

"Jasenovac je simbol zla koje nitko u civiliziranom svijetu, pa ni u Republici Hrvatskoj, ne bi smio ni ignorirati ni negirati. Kao Predsjednik Republike, zajedno s najvišim institucijama Republike Hrvatske i njihovim predstavnicima, svake se godine poklanjam žrtvama Jasenovca, kao i drugim nevinim žrtvama ustaškog režima. U više svojih javnih nastupa govorio sam o zlu koje je našim građanima, prije svega pripadnicima manjina ali i Hrvatima, nanio ekstremni nacionalizam. Isticao sam i potrebu za boljim udžbenicima, kako bismo i budućim generacijama prenijeti punu istinu o zločinima iz prošlosti", poručio je Josipović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.