Maras: Više se neće pomagati unaprijed upitni politički projekti

Foto: Davor Pongračić/Cropix

HRVATSKA agencija za malo gospodarstvo i investicije, za njihovo poticanje u ovoj godini uz ostale mjere, sprema novi jamstveni program koji će sljedeći tjedan stići na Vladu. Za aktiviranje jamstava HAMAG-a u ovogodišnjem je proračunu osigurano dvostruko više novca, a iznosi između sedam i pol do maksimalno 18 milijuna kuna ići će isključivo za projekte u turizmu i prerađivačkoj industriji.

Ostvare li se planovi, kroz taj i druge programe HAMAG-a, poput izravnog kreditiranja poduzetnika početnika, u ovoj bi se godini realiziralo više od 400 projekata i otvorilo minimalno 1.500 novih radnih mjesta, najavili su ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i šef Uprave HAMAG-a Darko Liović.

"Ovo je dokaz da je država s poduzetnicima spremna preuzeti rizik u investicijama, no samo u dobrim projektima", kazao je Maras. Dodao je kako se više neće pomagati unaprijed upitni projekti, kakvih je primjerice bilo u govedarstvu za mandata bivše Vlade, koji su odnijeli pola od 23 odobrena jamstva u 2011. godini.

"Političke projekte ne, a kvalitetne projekte koji služe razvoju i zapošljavanju, da", istaknuo je Maras te zaključio: "Javnost zaslužuje znati tko je i koliko novca dobio od države".

Maras: U sklopu poticajnih mjera otvoreno je 2.000 novih tvrtki

"Posao u Hrvatskoj pokreće se lakše nego prije godinu dana", rekao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras reagiravši na loše ocjene poduzetničke klime izrečene na radnom ručku poduzetnika s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom.

"Dokaz tome je gotovo 2.000 novootvorenih tvrtki u sklopu poticajnih mjera Ministarstva, ali i potvrde iz inozemstva", dodaje Maras. "Određene analize stranih agencija koje su nas, po pokretanju posla i jednostavnosti pokretanja posla, pomaknule 15-ak mjesta unaprijed", obrazložio je Maras na čemu temelji svoje tvrdnje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.