Manipulirali podacima i kamatnim stopama: Švicarska banka UBS plaća odštete od 1,5 milijarde dolara

Foto: AFP

ŠVICARSKI bankarski div UBS pristao je platiti odštetu od 1,5 milijarde dolara američkim, britanskim i švicarskim regulatorima za manipulaciju referentnom kamatnom stopom Libor.

Libor, odnosno London Interbank Offered Rate (Londonska međubankarska stopa) je kamatna stopa koja se izračunava svakoga dana, a računa se na temelju deset valuta i 15 vremenskih perioda za posuđivanje, od jedne noći do godine dana. Mnoge financijske institucije, banke, agencije i kreditori određuju vlastite kamatne stope upravo prema Liboru te po toj kamatnoj stopi jedna drugoj nude novac za posuđivanje na londonskom međubankarskom tržištu.

UBS je pristao platiti odštete regulatornim tijelima triju država: 1,2 milijardu SAD-u, 160 milijuna funti Velikoj Britaniji i 59 milijuna švicarskih franaka Švicarskoj.

Bankarima dali odriješene ruke pa su frizirali podatke

Švicarska banka priznala je da su njezini zaposlenici manipulirali kamatnim stopama koje su se koristile za izračunavanje Libora kako bi zaradili na transakcijama. UBS je čak otišao toliko daleko da je svojim bankarima prepustio formalnu odgovornost za podnošenje podataka odboru za Libor pri Udruženju britanskih bankara, čime su svoje bankare stavili u sukob interesa jer njihov profit ovisi o tim podacima. Zbog istog je razloga ovoga ljeta odštetu od 450 milijuna dolara platio i Barclays.

Banka je također priznala da je počinila prijevaru putem ureda u Tokiju, manipulirajući stopama Libora za pozajmice u japanskom jenu. UBS očekuje da će, usprkos ovoj i još nekim odštetama, godinu završiti u plusu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.