Malezijski premijer optužen za manipulaciju u istrazi nestanka MH370

Foto: Hina

MALEZIJSKI mediji sugeriraju da je tamošnji premijer Najib Razak iskoristio istragu nestanka leta MH370 za skretanje pozornosti sa skandala povezanog s investicijskim fondom 1MDB koji je natukao 11 milijardi dolara duga.

Wall Sreet Journal je prošlog mjeseca objavio dokumente prema kojima su ljudi povezani s investicijskim fondom, kojeg je utemeljio premijer, novac izvlačili na privatne račune. Navodno je pronevjereno najmanje 700 milijuna dolara.

Malaysia Chronicle navedeno povezuje s iznenadnom i izvanrednom objavom u kojoj je Razak, usred noći po lokalnom vremenu, sa stopostotnom sigurnošću ustvrdio da ostaci zrakoplova pronađeni na otoku La Reunion pripadaju nestalom Boeingu 777 s leta MH370.

Chronicle ističe da tvrdnje premijera nisu nezavisno potvrdili istražitelji u Francuskoj, Australiji ili SAD-u.

Kontrola štete

Sugestije da malezijski premijer "kontrolira štetu" dodatno potpiruje izjava Razakovog ministra za transport prema kojoj su malezijski stručnjaci na otoku pronašli vrata i druge dijelove zrakoplova.

Ministar je rekao da su predmeti proslijeđeni francuskim istražiteljima, ali su francuski dužnosnici u petak opovrgli njegove tvrdnje.  

"Svojom snažnom deklaracijom u sredini noći, koja nije u suglasju s francuskim istražiteljima, a usred skandala koji neće nestati – da, generalni je osjećaj da on pokušava skrenuti pažnju sa svojih problema," kaže malezijski kolumnist i sveučilišni profesor Azmi Sharom uz ocjenu da je Razakov pokušaj kontrole štete "neslavno propao". 

Povode za izvanredno obraćanje malezijskoj javnosti propitkuje i opozicijski zastupnik Liew Chin Tong koji je prema pisanju Associated Pressa od ministra transporta zatražio da objasni "ishitrenost i žurbu" prilikom proglašavanja da ostaci s La Reuniona "definitivno pripadaju" avionu s leta 370.

Istovremeno, PR stručnjaci ocjenjuju da je, i bez domaćih teorija urota, cjelokupno ophođenje malezijskih vlasti s obiteljima nestalih "potpuni debakl" koji, zahvaljujući proturječnim izjavama, izostanku empatije i neovisnih potvrda narušava povjerenje i potiče špekulacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.