Loša vijest za "južnjake": Merkel gura Schaublea na čelo eurozone

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel krenula je u snažnu kampanju lobiranja da njen ministar financija Wolfgang Schauble zasjedne na čelo Eurogrupe kada taj položaj u srpnju napusti Jean Claude Juncker, tvrdi njemački Financial Times, pozivajući se na brojne izvore iz Bruxellesa i drugih europskih prijestolnica.

U ovom trenutku Schauble bi lako mogao biti prvi kandidat za čelnog čovjeka eurozone, jer su talijanski premijer Monti i finski premijer Katainen otklonili mogućnost da netko od njih preuzme tu funkciju.

Iz njemačkog ministarstva financija nisu željeli komentirati ove navode, kazavši kako ne komentiraju nominacijski proces i kako nije riječ o hitnoj stvari, jer će se o tome odlučivati u svibnju. Navode nije htjela komentirati ni Angela Merkel.

"Mogu samo reći kako je on odličan ministar financija koji ima važnu ulogu u Eurogrupi. Ima još mnogo odluka o EU koje treba napraviti, kada je riječ o kadroviranju", kazala je.

Pariz oglasio zvono na uzbunu

Iako još nema potvrde da bi Schauble zaista i mogao postati novi čelnik Eurogrupe, iz Pariza su već oglasili zvono na uzbunu, navodi FT. Tvrde kako je Sarkozy zabrinut da bi njegovim imenovanjem pozicija Njemačke kao dominantne zemlje EU-a bila dodatno osnažena.

Protiv Schaublea zasigurno će biti i "južnjaci", koji vjerojatno ne žele na čelu Eurogrupe vidjeti nekog još strožeg od Junckera. Nema dvojbe da mu podršku neće dati ni Grci, koji su već mjesecima u tihom ratu sa Schaubelom. Samo što se njih o tome neće ni pitati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.