Libijski vrhovni sud ukinuo zabranu slavljenja Gadafijevog lika i djela

LIBIJSKI vrhovni sud odbacio je zakon kojim se zabranjuje i kažnjava bilo kakav vid glorifikacije Moamera Gadafija, njegovog režima, ideja ili njegovih sinova.

Kontroverzni zakon, poznat kao Zakon 37, u svibnju je donio pravni odbor Nacionalnog prijelaznog vijeća, a Vrhovni sud ga je sad proglasio neustavnim. Taj je zakon za bilo kakvu vrstu hvaljenja Gadafija i spominjanja njegovog režima u pozitivnom kontekstu predviđao zakonsku kaznu. Iako se u temeljnim odrednicama zakona ne specificira kolike su kazne u pitanje, jasno je kako su prema odredbama libijskog kaznenog zakona u pitanju kazne između tri i 15 godina zatvora.

Libijsko Vijeće za ljudska prava, razne civilne udruge ali i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava snažno su osudile ovaj zakon, okarakteriziravši ga maksimalno nedemokratskim. Osim odredbe o Gadafiju, zakon je kriminalizirao i svaki napad ili propitivanje revolucije 17. veljače koja je svrgnula režim, ali i svaku uvredu islamu ili državnim institucijama.

BBC-jeva Rana Jawad iz Tripolija javlja kako je ova presuda Vrhovnog suda jedan od rijetkih pozitivnih primjera i predstavlja tračak nade da će Libija možda razviti nezavisno sudstvo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.