Liberland prijeti: Ako diplomacija podbaci, otet ćemo teritorij od hrvatske policije

Foto: FAH/Facebook

TVOREVINA pod imenom Liberland objavila je danas srednjoročni strateški dokument na četiri stranice. U njemu se navodi kako "država" Liberland postoji 106 dana, kako ima preko 360.000 registriranih korisnika te kako je zaprimila preko 56.000 prihvatljivih zahtjeva za državljanstvom. Usto, ističe se kako Liberland ima 130 državljana te kako ima 30 ureda u inozemstvu. U dokumentu se nude odgovori na niz pitanja o tvorevini Vita Jedličke, a neki od njih nude novi uvid u planove ovog mladog entiteta.

Navodi se kako je Liberland potreban kao model dobrovoljnog udruživanja ljudi s ciljem postizanja društvenog prosperiteta, bez "okova" državne birokracije. Ističe se kako Liberland nudi okruženje bez poreza, s tek minimalnom regulativom, po uzoru na Hong Kong i slične pozitivne primjere.

U dokumentu se hvale i pozitivnim odjekom projekta u međunarodnim medijima, navodeći članke Bloomberg Businessa i Euro newsa kao primjere. Dodaju kako Liberland surađuje s 250 novinara koji su već pisali o projektu te koji su spremni pokrivati njegov razvojni proces.

Iz Liberlanda najavljuju i neke aspekte monetarne politike, objašnjavajući kako vlada još uvijek radi na razvijanju valute, koju će vezati uz aplikaciju, u pokušaju da se stvori mobilna platforma koja će sadržavati opcije e-maila, chata, kalendara, virtualni novčanik za novu valutu i slično.

Ako diplomacija ne uspije, otet ćemo teritorij

Pri kraju dokumenta, Liberland ističe kako je privlačenje međunarodne pažnje ključno za uspjeh projekta.

"Ukoliko diplomacija podbaci, otet ćemo Liberland hrvatskoj policiji tako što ćemo ih nadjačati svojom mnogobrojnošću", najavljuju.

Usto, Liberland će organizirati i akademiju o izgradnji vladinih institucija u Srbiji, 5 kilometara od "teritorija Liberlanda". U kasnijim fazama plan je pretvoriti akademiju u sveučilište. Najavljuju i naseljavanje vodenih površina, "s obzirom na to da hrvatska policija ne blokira pristup vodi".

"Opcija je nekoliko, od velikih brodova u kojima se može naseliti pa do plovećeg restorana koji se može usidriti na hrvatskoj strani rijeke", zaključuju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.