Letta najavio predstavljanje reformske koalicije u siječnju

Foto: Guliver Image / Getty Images

TALIJANSKI premijer Enrico Letta obećao je u ponedjeljak da će u siječnju predstaviti službeni koalicijski sporazum koji sadržava reforme od preustroja izbornog zakona do smanjenja birokracije i poreza.

Letta, koji je imenovan na čelo velike koalicije ljevice i desnice nakon izbora održanih u veljači, rekao je da će 2014. biti godina u kojoj će nova generacija čelnika moći pokrenuti reforme za izvlačenje Italije iz dva desetljeća duge stagnacije.

"Bio sam dio te promjene i osjećam punu težinu odgovornosti. Ova generacija će imati prigodu promijeniti Italiju i uvjeren sam da to može učiniti", rekao je 47-godišnji Letta na tradicionalnoj konferenciji za tisak na kraju godine.

"Najsloženiji dio ove krize je iza nas i moramo biti spremni iskoristiti neke važne prigode", rekao je.

Letta je odbacio sugestije da bi njegov autoritet mogao biti potkopan izborom Mattea Renzija za čelnika Demokratske stranke (PD) lijevog centra rekavši da je dolazak 38-godišnjeg Renzija dio generacijske promjene "bez presedana" u talijanskoj politici.

"Ova nova generacija će igrati momčadski na drugi način", rekao je prije no što mu je usvajanjem proračuna za 2014. u senatu otklonjena posljednja parlamentarna prepreka.

Letta je govorio kratko vrijeme prije no što je Senat zaključio usvajanje proračuna 2014. u parlamentu nakon što ga je prethodno prihvatio donji dom.

Letta je rekao da će novi sporazum koalicijske vlade detaljno biti razrađen u siječnju i da će sadržavati pitanja od rezanja poreza koji odvraćaju tvrtke od zapošljavanja do olakšavanja zakona o dobivanju državljanstva za djecu imigranata.

Reforma i sadašnjeg izbornog zakona i parlamentarnog sustava koji vrlo složenim čine postizanje stabilne vladajuće većine bit će realizirana prije europskih parlamentarnih izbora u svibnju, rekao je.

Lettina koalicija, izgrađena oko Lettinog PD-a i manje skupine desnog centra koju vodi ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano, obećala je reformu za poticanje rasta u 2014. i tvrdi da je čvršća nakon razlaza sa Silvijom Berlusconijem koji je vladu napustio prošlog mjeseca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.