Lesar i Grubišić ne žele biti "treći blok": "Koaliranje nas ne zanima!"



ZELENA stranka javno je, putem priopćenja poslanom medijima, pozvala Dragutina Lesara i don Ivana Grubišića da udruže snage na predstojećim lokalnim izborima. Aljoša Babić, predsjednik Zelene stranke, vjeruje da bi Lesar i Grubišić mogli oformiti "treći blok" koji je hrvatskoj političkoj sceni nasušno potreban.

Lesarovi Hrvatski laburisti i Grubišićeva nezavisna lista su, prema recentnim istraživanjima, treća i četvrta politička snaga u Hrvatskoj. Veći rejting od njih imaju samo SDP i HDZ. Lesar i Grubišić također spadaju u red najpopularnijih hrvatskih političara; među građanima samo predsjednik Ivo Josipović bolje kotira.

Treća snaga hrvatske politike

"Okupimo se i istaknimo svoje kandidate za župane, gradonačelnike, načelnike općina na predstojećim lokalnim izborima i neka to bude samo uvod u pobjedu na sljedećim parlamentarnim izborima", predlaže Zelena stranka, koja apelira na Lesara i Grubišića da oko sebe okupe nepotrošene društvene snage koje žele promjene i koje u politički diskurs mogu uvesti nove ideje.

"Mišljenja smo da bi ovakvo okupljanje snaga dobilo široku potporu građana i da bi pokazalo da građani Hrvatske ne moraju biti taoci i puki promatrači ping-pong politike bezidejnog prepucavanja SDP-a i HDZ-a i njihovih partnera", poručuje Zelena stranka, te dodaje da bi se u "trećem bloku" kojeg su zamislili mjesta našlo i za mnoge male stranke, nezavisne pojedince i intelektualce.

Grubišić: Mi smo nezavisni, nećemo koaliciju s političkim strankama

Don Ivan Grubišić i Dragutin Lesar u razgovoru za Index s, međutim, rezolutno odbacili prijedlog Zelene stranke. "Nismo spremni ulaziti u koaliciju ni sa kim sa strane. Ako idemo na lokalne izbore, onda ćemo ići samostalno, sa svojim programom i svojim ljudima", kaže Grubišić.

"Uspjehom na izborima se ne opterećujemo. Želimo narodu ponuditi program, pa što dobijemo dobijemo. Neka narod odluči. Ali s političkim strankama, kako god se zvale, ne želimo koalicijsku suradnju jer smatramo da su stranke krive za krizu u kojoj se nalazimo i da nas te stranke nisu sposobne iz krize izvesti", rekao nam je Grubišić.

Lesar: Predložit ću da se na izbore izlazi samostalno

"Kao prvo, neuobičajeno je da se takve poruke šalju putem medija, a ne direktnom komunikacijom", kaže Lesar, pa odmah naglašava da je prilikom osnivanja Hrvatskih laburista jasno rečeno da oni oko sebe neće okupljati nikakav "treći blok", već će građanima nuditi drugačiju politiku.

Bolji izborni rezultat, koji bi eventualno mogao ostvariti okupljanjem šire, "blokovske" koalicije Lesara ne zanima. "Mi nismo trgovci. Tako voditi politiku, matematikom, to je trgovačka politika", tvrdi Lesar, te dodaje da se svi koji u Laburistima prepoznaju perspektivu mogu učlaniti u stranku.

"O nastupu na lokalnim izborima odlučivat će naše županijske organizacije. Hoće li se negdje nekakvo partnerstvo naći ili ne, o tome je još rano govoriti. Ali moj osobni prijedlog svima će biti da na izbore izlaze samostalno", kaže Lesar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.