Leko Marasoviću: Ma koga ćete vi pomesti?!

Foto: Hina

U SABORU se raspravlja o listi kandidata za četiri mjesta u Programskom vijeću HRT-a. Umjesto o članovima više se priča o stanju na HRT-u i programu.

HDZ-ov Dujomir Marasović nedemokratski je zaprijetio zaposlenicima javnog medija, a na što ga je upozorio predsjednik Sabora Josip Leko.

"Hrvatska radio televizija na žalost se pretvorila u agitrop politbiroa centralnog komiteta i to na najgori mogući način kao da je ovo 1946.godina i izlučuje hrvatski narod i javnost, i neće im to uspjeti. Prvo što moramo napraviti za godinu dana kad se promijeni vlast je pomesti sve sa HRT-a, ove natruhe koji su došle, jako drastično političko vulgarno vrijeđanje hrvatskog naroda" poručio je Marasović.

"Na znam ima li koristi Vam dati opomenu, ali upozoravam javnost da ste rekli da ćete 'pomesti druge'. Ma koga ćete Vi pomesti?! Koga ćete vi pomesti ako zastupate demokratske vrijednosti" upozorio ga je Leko.

Lista s 14 kandidata

Zastupnici su dobili listu od 14 kandidata s koje će biti izabrano njih četvero.

Ti su kandidati: Drago Asić, Vlaho Bogišić, Anita Jeličić, Zdravko Kedžo, Aleksandar Kovačević, Zoran Malenica, Branko Maleš, Darko Markušić, Ivica Maštruko, Aleksandar Milošević, Bože Mimica, Neda Ritz, Darivoj Repač i Darko Staklenac.

Odlukom Hrvatskog sabora iz listopada 2012. izabrano je devet članova Programskog vijeća HRT-a, a na konstituirajućoj sjednici Vijeća ždrijebom je određeno da dvogodišnji mandat imaju Neda Ritz, Nina Obuljen Koržinek, Ivica Maštruko i Marina Mučalo. Kako im je mandat istekao u listopada 2014. godine, pokrenut je postupak izbora četiri člana Programskog vijeća HRT-a.


Predsjednik Sabora Josip Leko pojasnio je da će Sabor glasovati o svim kandidatima, a da kandidat koji želi 'proći' mora dobiti 76 glasova.

HND: Oduprijet ćemo se Marasovićevim političkim prijetnjama HRT-u

HRVATSKO novinarsko društvo (HND) poručilo je kako će se oduprijeti "klasičnoj i primitivnoj političkoj prijetnji" HDZ-ovog zastupnika Dujomira Marasovića, kakvom smatra njegovu izjavu u u Saboru da će HDZ, kao prvo što će napraviti kada dođe na vlast, "pomesti sve s HRT-a".

HND u priopćenju navodi kako na takve političke prijetnje HDZ-ovog zastupnika odlučno upozorava hrvatsku, a upozorit će i europsku javnost.

"Radi se o klasičnoj i primitivnoj političkoj prijetnji, uobičajenoj i prepoznatljivoj kad je riječ o nedemokratskim strankama. Možda je Marasoviću to neoprezno 'izletjelo' iz usta, kao što mu zna izletjeti i još ponešto drugog. No, kao profesionalna novinarska udruga pribojavamo se da možda o tome snuju i Marasovićevi stranački šefovi, ali to nisu obznanili", ističe predsjednik HND-a Zdenko Duka.

"Svi imaju pravo i najoštrije kritizirati vođenje, uređivanje i rad HRT-a, ali će se ovakvim i sličnim prijetnjama političkim smjenama HND na sve dopuštene načine oduprijeti", zaključuje u priopćenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.