Lavina zavjera o umiješanosti Zapada u ubojstvo Borisa Nemcova

Foto: Hina

RUSIJA se guši u teorijama zavjere nakon što je 27. veljače u središtu Moskve likvidiran oporbeni političar Boris Nemcov, piše Radio Free Europe.

U kolektivnom nagađanju o naručiteljima ubojstva sudjeluju brojni visoki dužnosnici, pobornici Kremlja, tv voditelji i komentatori, a optužbe po intenzitetu sežu od sugestija do otvorenih tvrdnji da je za smaknuće odgovoran Zapad.

Indirektni Kiseljov

"Neki hladnokrvno ubijaju pred televizijskim kamerama, uz kinematografske efekte i tehnike.., poput islamskih ekstremista na Bliskom istoku. Drugi ubijaju na takav način da se čini kao da nemaju veze sa smrću osobe, dok mrmljaju o demokraciji," rekao je 1. ožujka Dmitri Kiseljov u redovnim tjednim Nedjeljnim vijestima na državnoj televiziji Rossia-1.

Iako se Kiseljov, koji rukovodi medijskom organizacijom Russia Today, suzdržao od direktne optužbe Zapada za ubojstvo Nemcova, njegov je prilog uključivao grafičko upozorenje s natpisom "Krvava provokacija" i on je sugerirao da je Zapad taj kojem pogoduju snimke ubojstva s mosta u blizini Kremlja dan prije prosvjeda protiv predsjednika Putina za kojeg kaže da je bio "osuđen na propast".

"Nitko neće saznati da je prosvjed gubio na snazi prije nego što je započeo. Krv, zvijezde, Nemcov, meci: To su asocijacije koje su njima trebale," rekao je Kiseljov ne otkrivši tko su "oni".

Direktni Lugovoj

Za razliku od medijskog komentatora čija je naklonost Kremlju neupitna, drugi istaknuti predstavnici ruske političke elite bez sustezanja govore da su za Nemcevo ubojstvo odgovorni SAD i EU s ciljem da se diskreditira Putin.

"Zašto se toliko bojimo teorija urote? Pogledajte što radi CIA. Oni kidnapiraju naše građane. Oni muče ljude. Oni rade što ih je volja," rekao je za Rossia-1 Andrej Lugovoj, zamjenik u državnoj Dumi.

Lugovoj, kojeg Britanci traže zbog navodne povezanosti s trovanjem i ubojstvom bivšeg ruskog obavještajca Litvinenka, bez ustezanja kaže da je Zapad taj kojem koristi Nemcovo ubojstvo.

"Ovo očito ne koristi opoziciji ili vlastima – samo Zapadu. Ja sam u to duboko uvjeren," kaže zastupnik ultranacionalističke Liberalne demokratske partije. 

Valerij Raškin iz Komunističke partije i još jedan od zamjenika u Dumi je ubojstvo nazvao "činom rata protiv čitave ruske elite".

Raškin je dan nakon ubojstva na svom blogu napisao da je likvidaciju naredila "transnacionalna grupa financijske elite čije je sjedište u Sjedinjenim Državama", a koja je povezana s američkom predsjedničkom kandidatkinjom Hillary Clinton.

"Plaćena kampanja"

U raspravu se uključio i čečenski vođa Ramazan Kadirov kojeg zapadni dužnosnici optužuju za naručivanje ubojstava unutar i izvan Rusije. Kadirov kaže da ne postoji kontradikcija između Nemcove navodne odanosti stranim gospodarima i "činjenice" da su ga oni likvidirali.  

"Nema nikakve sumnje da su Nemcevo ubojstvo organizirale zapadne obavještajne službe koje žele izazvati interni konflikt u Rusiji svim mogućim sredstvima," napisao je Kadirov 28. veljače na Instagramu. "To je ono što oni čine. Prvo nekog uzmu pod okrilje, nazovu ga prijateljem Amerike i Europe, i tada ga žrtvuju s ciljem da impliciraju političko vodstvo".

Teorije su naišle na plodno tlo među korisnicima društvenih mreža, i to u takvoj mjeri da je Michael McFaul, bivši američki veleposlanik u Rusiji, ocijenio da je riječ o "plaćenoj kampanji".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.