Lalovac protiv banaka: Onaj tko je zakuhao ovo treba i platiti!

Foto: Hina

U EMISIJI Poslovni tjedan Hrvatskog radija gostovali su ministar financija Boris Lalovac te analitičar Hypo banke Hrvoje Stojić. Naravno, glavna tema je jačanje tečaja franka.

"Ovo je djelo špekulanata, da se probudite preko noći i da ste dužni više nego prije deset godina, tako nešto ne piše niti u jednom udžbeniku, takve ekstremne situacije moraju imati radikalno rješenje", kazao je Lalovac.

"Bitno je da budemo brzi i da bude pravnog temelja. Ministarstvo financija je otvoreno za sve opcije kako bi se pomoglo građanima", kazao je Lalovac i upozorio kako će će volatilnost tečaja švicarskog franka ovih dana biti vrlo visoka.  Drugim riječima franak će "ludovati".

Lalovac je otkrio kako HNB radi na izračunima te da će se više o tome znati kroz nekoliko dana. Njegovo mišljenje je kako bi najjednostavnije bilo smanjiti kamatnu stopu za kredite u CHF.

Dugoročno rješenje

Ministar financija najavio je kako se mora naći dugoročno rješenje te da je moguće da se zabrane ovrhe nad nekretninama posebno za 'švicarac' zbog izvanrednih okolnosti.

Najavio je i kako je moguće da će država priznati bankama sve moguće porezne olakšice ako banke otpišu dio kredita.

"Oni koji su ovo zakuhali trebaju i platiti! Hrvatski građani neće sanirati poslovne banke", rekao je Lalovac dodajući da su građani sanirali banke u prošlosti te da je sada red da banke pomognu građanima.

Lalovac smatra kako je jedino rješenje konverzija kredita u kune (ili euro) i razvijanje kunskog tržišta. Za dužnike bi bilo najbolje da se to napravi po početnom tečaju, no za to je potrebna suglasnost HNB-a.

"Zanimljivo je kako makroekonomisti nemaju podatke o poslovnim bankama, a znaju sve o državnim financijama", kazao je Lalovac. Osvrnuo se tako na pitanje jesu li se banke zadužile u švicarcima da bi izdale kredite u švicarcima. U tom slučaju one konverzijom kredita u drugu valutu ne bi imale štete.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.