Lagarde podsjetila na pravila i načela MMF-a, priznala mogućnost "Grexita"

Foto: Hina

DIREKTORICA Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde smatra da je izlazak Grčke iz eurozone "jedna od mogućnosti", prema u četvrtak objavljenim dijelovima razgovora za njemački dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung od petka.

"Izlazak Grčke iz eurozone je jedna od mogućnosti", rekla je Lagarde, koja u Dresdenu sudjeluje na sastanku ministara financija G7. "Takav izlazak ne bi bila obična šetnja", ali ne bi ni značio "kraj eura", rekla je Lagarde za FAZ dok se zaoštrava ton između MMF-a i grčke vlade.

"Vrlo je malo vjerojatno da ćemo sljedećih dana postići cjelovito rješenje", rekla je Lagarde, čime je demantirala izjave grčke vlade od srijede da je u tijeku pročišćavanje teksta nacrta sporazuma.

"Postoje pravila, postoje načela"

Vlada Aleksisa Ciprasa pregovara od kraja veljače s MMF-om, Europskom središnjom bankom i Europskom komisijom o provedbi reformi koje bi dovele do deblokade 7,2 milijardi eura financijske pomoći obećane Ateni. Razgovori su krajnje teški, zahtjevi institucija su često u suprotnosti s Ciprasovim izbornim obećanjima.

"Pregovori su napredovali početkom svibnja, ali posljednjih tjedana ponovo imamo problema", rekla je Lagarde.

"Postoje pravila, postoje načela", naglasila je Lagarde u razgovoru za FAZ.

Jedno od tih načela je, kako je MMF podsjetio iz sjedišta u Washingtonu, da "nijedna zemlja koja ne poštuje svoje obveze prema Fondu i kasni s plaćanjima nema pristup financijskim sredstvima MMF-a".

Lagarde je spominjanjem mogućnosti "Grexita" napravila presedan jer su dosad europski čelnici ustrajno ponavljali da je mjesto Grčke u eurozoni i da ne postoji plan B.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.