Krici i panika nakon sudara španjolske mornarice s gumenjakom Greenpeacea

Screenshot: YouTube

BRODOVI španjolske mornarice namjerno su udarili u plovilo Greenpeace slomivši nogu jednoj aktivistici, javlja Guardian.

Dramatični videozapis snimljen kod Kanarskih otoka Lanzarote i Fuerteventura prikazuje trenutak u kojem je čvrsti mornarički gumenjak udario u slično plovilo Greenpeacea koje se pokušalo približiti brodu za vađenje nafte Rowan Renaissance.

Zapis je popraćen krikovima 23-godišnje Talijanke Matilde Brunetti čija je noga polomljena u koliziji. Prema riječima njezinog kolege, Brunetti je iz čamca izbačene u more gdje je zadobila porezotine od propelera. Mlada aktivistica se oporavlja u bolnici Las Palmas kamo ju je prevezla španjolska mornarica.



"Ja sam se prestrašio. Ne za sebe, već za Matildu. Nisam je mogao vidjeti, samo sam čuo kako vrišti," prepričao je incident 32-godišnji Pablo Accattoli.

"Ovakvu potjeru i nasilje nisam vidio nikad prije. Bilo je to van proporcija, oni nisu izgledali kao da imaju kontrolu," dodaje Accattoli koji se Greenpeacu pridružio 2012. godine.

Prosvjedi protiv vađenja nafte na Kanarima započeli su odmah nakon što je španjolska vlada u kolovozu dozvolila eksploataciju kojoj se protive lokalno stanovništvo, otočne vlasti i pobornici zaštite okoliša.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.