Kraj ere Sarkozyja: Hollande u Elizejskoj palači položio predsjedničku prisegu

NOVOIZABRANI predsjednik Francuske Francois Hollande danas je prisegnuo i službeno preuzeo mjesto Nicolasa Sarkozyja u Elizejskoj palači. Iako preuzima mjesto predsjednika u vrlo teškom razdoblju za cijelu Europsku uniju, pa tako i Francusku, Hollande je već prije stupanja na dužnost najavio važne promjene.

Nakon polaganja prisege Hollande je i službeno postao prvi socijalistički predsjednik nakon odlaska Francoisa Mitteranda s vlasti 1995. godine. Svoju je pobjedu na izborima osigurao ranije ovog mjeseca u izravnom "obračunu" s Nicolasom Sarkozyjem.

Već prije stupanja na vlast Hollande je uznemirio brojne svoje kolege, kao i investitore, koji ne gledaju s previše odobrenja na njegovu kritiku mjera štednje koje je Europska unija nametnula pojedinim zemljama, poput Grčke, Španjolske i Portugala. I dok je Sarkozy hodao "ruku pod ruku" s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i s njom krojio budućnost Europe. čini se da Hollande neće samo tako popustiti mišljenju većine.

Osim što će dobiti novog predsjednika, Francuzi bi danas trebali dobiti i novog premijera, kojeg će nakon polaganja prisege imenovati Hollande. On je, naime, nakon osvajanja izbora 6. svibnja najavio kako ćemo ime novog premijera doznati 15. svibnja, odnosno danas.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.