Kotar šuma ovogodišnji prioritet za razminiranje

Foto: Ilustracija

HRVATSKI centar za razminiranje (HCR) ove će godine u uklanjanju mina dati prioritet Kotar šumi, neposredno uz naselje Mošćenicu na petrinjskom području, na kojem je dosad zabilježen najveći broj minskih incidenata.

U evidenciji HCR-a na tom je lokalitetu između Siska i Petrinje, uz naseljena mjesta, zabilježeno čak 35 minskih incidenata sa 14 smrtno stradalih i 18 teško ozlijeđenih osoba, što je najviše u Hrvatskoj, navode iz HCR-a.

Za financiranje razminiranja Kotar šume koristit će se brojne domaće i strane donacije za razminiranje, priopćeno je iz Ureda ravnatelja HCR-a Dražena Jakopeca.

Riječ je o donacijama Kneževine Monako, koja je osigurala 225.000 eura tijekom tri godine, donaciji INA-e od 300.000 kuna, te donacijama Hrvatske lutrije, Privredne banke Zagreb i Orbyca.

Za razminiranje koristit će se i novac prikupljen djelovanjem zaklade “Hrvatska bez mina - Zaklada za humanitarno razminiranje Hrvatske".

HCR je Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU uputio dva prijedloga projekata, kojima će aplicirati prema fondu švicarskog doprinosa procesu širenja EU. Jedan od njih se odnosi na razminiranje 1,2 četvorna kilometra Kotar šume.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.