Kome smeta elektronička evidencija zastupnika?



SABORSKI zastupnici ubuduće bi se trebali elektronički evidentirati prilikom dolaska na posao. Tako će se konačno moći vidjeti tko radi, a tko, unatoč visokoj plaći za hrvatski standard, ne dolazi na parlamentarne rasprave. Ova je novina izazvala nezadovoljstvo među većinom zastupnika.

Ne smeta poreznim obveznicima, ali smeta onima koje su izabrali i kojima plaćaju da ih zastupaju u Saboru. U izmjenama poslovnika, novitet je uvođenje elektroničke evidencije zastupnika.

"Tako ćemo u svakom momentu znati koliko je zastupnika u Saboru, a oni koji nisu u Saboru imat će opravdanje ili nalogom predsjednika i predsjedništva Sabora ili naloga kluba zastupnika ili odlukom predsjednika radnog tijela", pojasnio je potpredsjednik Sabora Josip Leko.

Nema sankcija za izostanke

Ipak, za nedolazak na sjednice, barem za sada, neće biti nikakvih sankcija.

"Za uređivanje te mogućnosti bi mogla biti osnova i ova evidencija, ali o tom-potom", kaže Leko.

A što je s ljetnom stankom?

"Bojim se da taj o tom-potom će trajati toliko dugo koliko ste vi na vlasti", kaže laburist Dragutin Lesar koji smatra da se ovime ništa bitno ne mijenja u radu parlamenta, a osim toga, kaže, ostaju nedirnuta i dva mjeseca ljetne stanke.

Neki HDZ-ovi članovi ocijenili su ovaj prijedlog ponižavajućim za zastupnike i udarom na parlamentarizam. Ne sviđa se to ni Jadranki Kosor.

"Zaključno, uvodi se itekako dvostruki kriterij u određivanju što je državni dužnosnik, a što nije i koje su obveze državnih dužnosnika u parlamentu i u izvršnoj vlasti", rekla je Kosor.

Sabornica prazna, a HDZ prosvjeduje

Do sada su izostanak iz sabornice zastupnici mogli opravdavati sudjelovanjem na sjednicama Odbora ili stranačkih klubova, ali i terenima. Iako bi ovaj sustav trebao uvesti reda u rad parlamentaraca, još uvijek ostaje dosta prostora za manipulacije, kaže HDZ-ova Đurđica Sumrak.

"Manje falsifikata i manje toga ima kada se rukom upišemo u ovu knjigu, a sve ostale manipulacije s karticama su odavno poznate", ističe Sumrak.

Sabornica često zjapi poluprazna, brojni zastupnici dolaze uglavnom samo na glasovanje, dok rasprave često ignoriraju. Pa se tako i na raspravi o izmjenama poslovnika pojavila tek trećina zastupnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.