Kolindin savjetnik Radeljić i ministar Vrdoljak upetljani u aferu oko Nade Čavlović Smiljanec?

Foto: FAH

JE LI i ministar gospodarstva, HNS-ov Ivan Vrdoljak, umočen u aferu zbog koje je Uskok podigao optužnicu protiv bivše ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec?

> Uskok podignuo optužnicu protiv Nade Čavlović Smiljanec

Upravo je Vrdoljak, kako javlja RTL, bio posrednik između Čavlović Smiljanec i osječkog poduzetnika Željka Biloša te će se naći na klupi za svjedoke. Zajedno s njim tamo će, prema saznanjima RTL-a, sjediti i SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan.

Podsjećamo, Uskok tereti Čavlović Smiljanec i bivšu šeficu ispostave Porezne uprave u Osijeku Ružicu Kovačević da su stopirale ovrhu nad Biloševom firmom OLT, te na taj način oštetile državni proračun za 9,5 milijuna kuna.

Optužnicom Vrdoljak nije obuhvaćen, iako je upravo navodno upravo on pomogao Bilošu da izbjegne ovrhu.

Tražio pomoć na sve strane

U Uskokovoj optužnici, naime, stoji da je Biloš, pokušavajući izbjeći ovrhu i stečaj svoje firme, pomoć tražio od Vrdoljaka, ali i od SDP-ove europarlamentarke Biljane Borzan, kao i od Mate Radeljića, bivšeg čelnika Osječke televizije, a trenutno savjetnika predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za unutarnju politiku.


Prema Uskokovoj optužnici, Biloš je u srpnju 2012. tražio oprost 8.380.040,78 kuna poreznog duga. Taj zahtjev mu je odbijen, ali je Čavlović Smiljanec, tvrdi Uskok, tražila da se rješenje o ovrsi ne pošalje Financijskoj agenciji (Fina) na provedbu. Također, u optužnici stoji da je Čavlović Smiljanec naložila Ružici Kovačević da nastavi s obradom Biloševog zahtjeva za otpis poreznog duga, iako je isti već ranije bio odbijen.

Vrdoljak mu javio da neće biti ovrhe

Na taj način je Biloševom OLT-u omogućeno da nastavi s poslovanjem sve do otvaranja predstečajne nagodbe u svibnju 2013. godine. Navodno je, doznaje se iz Uskokove optužnice, upravo Vrdoljak dojavio Bilošu da je Čavlović Smiljanec dala "zeleno svijetlo" za odgodu ovrhe koja je prama zakonu morala biti provedena.

Za očekivati je stoga da će na klupu za svjedoke, ukoliko nadležni sud prihvati Uskokovu optužnicu protiv Čavlović Smiljanec, morati sjesti i ministar gospodarstva Vrdoljak, SDP-ova europarlamentarka Borzan i Kolindin savjetnik Radeljić, kako bi objasnili na koji su to točno način posredovali između Biloša i Čavlović Smiljanec, te zbog čega nisu aferu, o kojoj su očigledno bili informirani, sasjekli u korijenu.

Čavlović Smiljanec: Koji bi meni bio motiv da mu pogodujem?


Čavlović Smiljanec u razgovoru za Novu TV kazala je da nije kriva za optužbe koje joj Uskok stavlja na teret. Pokušala je sugerirati da je za aferu kriv netko drugi,

"Ja ću samo reći za svaku radnju u životu mora postojati motiv, a koji je motiv ovdje bio da izlažem sebe svoju obitelj. Godinu dana sam pod istragom, nije jednostavno da bih pogodovala nekome koga u životu nisam nisam vidjela tko mi nije ni prijatelj ni rođak. Koji je motiv? Motiva nema", kaže Čavlović Smiljanec.

Na pitanje želi li poručiti da joj netko smješta, bivša šefica Porezne odgovorila je:

"To prosudite sami. Ako sam Uskoku davala dva puta iskaz, ukazivala na propuste i ljude u tim predmetima, ako postoje mjere snimanja gospodina Biloša, ako se iz spisa vidi tko mu je dogovarao reprogram, a meni se ne vjeruje", kaže Čavlović Smiljanec.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.