Kolinda za Euronews: Nisam feministica niti Sanaderova štićenica

Screenshot: Euronews

EURONEWS je objavio intervju s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, a ispitali su je o brojnim temama, od recesije, euroskepticizma u Hrvatskoj, pa do feminizma.

"Iako njezina funkcija nije izvršna, hrvatska predsjednica ima jasnu viziju zemlje i Balkana. Iako je Daytonski sporazum potpisan još prije 20 godina, spektar unutar-etničkog nasilja i dalje baca sjenu na regiju", navodi Euronews.



Želi odlučniju borbu protiv korupcije

"Europska unija i NATO moraju poslati ozbiljne poruke regiji. Prvotno da politika povećanja opstane, da vrata ostanu otvorena. Također da pravilan rad i trud pri ispunjavanju kriterija i provođenja reformi donosi napredak i nagradu na putu prema EU i NATO članstvu", rekla je Grabar-Kitarović.

Iako je Hrvatska prije dvije godine ušla u EU, predsjednica, piše inozemni portal, i dalje želi vidjeti nova poboljšanja.

"Željela bih vidjeti više truda kod preveniranja organiziranog kriminala, kooperaciju u sustavu sigurnosti, ali i odlučniju borbu protiv korupcije, medijsku slobodu, demokratske sustave te kontrolu sektora obavještajnih službi u suglasnosti sa zakonom", ispričala je.

Komentirala je i političku krizu u Makedoniji nakon što je vlada optužena za široko rasprostranjenu mrežu korupcije.

"Što prije ulože više truda u očuvanje slobode medija i neovisnost sudova te provedu mnoge druge reforme te se što više otvore, to će više napredovati. Zapravo sve ovisi o njima", zaključila je Grabar-Kitarović.


Bez obzira na pristup Hrvatske EU, piše novinarka Euronewsa, predsjednica nije sigurna je li Hrvatskoj bolje ili lošije kao članici EU.

"Teško je prosuditi, moram priznati da ljudima još nije sjelo u glavi da smo dio EU. Nažalost još uvijek nismo iskoristili europske fondove u onolikoj mjeri u kolikoj smo to mogli učiniti. Jedna od primarnih prednosti tako još uvijek nije utjecala na Hrvatsku. Moram reći da javnost u Hrvatskoj postaje euroskeptična, i po tom pitanju nešto moramo učiniti. Morali bismo biti zabrinuti o cijelom europskom projektu",rekla je.

Izrazila je želju da Hrvatska nastavi putem prema eurozoni, za koji se nada da će završiti 2020. godine, no naglasila je i da se ne radi o pukom tehničkom procesu. "Cijela ekonomija je euro-orijentirana, stoga smatram da će biti bolje za gospodarstvo što se ranije priključimo."

"Nisam bila Sanaderova štićenica"

Pri razgovoru o osjetljivijim temama, kao što je bivši premijer Ivo Sanader, hrvatska predsjednica se jasno distancirala od bivšeg šefa optuženog za korupciju. Ne želi biti nazivana njegovom štićenicom.

"Ne volim tu riječ. Žao mi je, nisam bila njegova štićenica", odrezala je Grabar-Kitarović.

Progovorila je i o tome kako je biti prvi ženski predsjednik te otkrila kako joj se čini da je morala puno više raditi te da je bila žrtva mizoginije, no da je njena borba ona za jednakost, a ne za striktno žensku populaciju.

"Nisam feministica. Ja sam osoba koja želi jednakost, jednaki tretman za sve. Stoga ću promovirati žene u poslovanju, kao i u političkom i društvenom životu te javnom životu. No, to ne znači da želim da žene budu u prednosti na bilo koji način, samo želim jednake prilike za sve", zaključila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.