Kinezi traže četverodnevni radni tjedan

Foto: Steve Jurvetson/flickr

KINA JE 25. ožujka označila dvadesetogodišnjicu uvođenja peterodnevnog radnog tjedna, što je potaknulo javnu raspravu o omjeru "rada i igre" u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

Građani čiji se standard popravio u desetljećima snažnog ekonomskog i gospodarskog rasta sad traže četverodnevni radni tjedan, a ideja uživa podršku 98 posto ispitanih u nedavnoj anketi provedenoj na uzorku od 50,000 ljudi u Sini. 

Profesor  Wang Qiyan s kineskog Sveučilišta Renmin koji se specijalizirao za "ekonomiju opuštanja" posebno snažno zagovara smanjenje broja radnih sati i pritom navodi uspjehe europskih nacija, javlja državno glasilo Global Times.

Qiyan ističe Nizozemsku, gdje se radi 29-sati tjedno, što ja najmanji broj radnih sati u bilo kojoj industrijskoj naciji i Dansku gdje radni tjedan traje 37.7 sati i koja slovi kao "najsretnija zemlja svijeta". "Usprkos malom broju radnih sati, Nizozemska je jedna od najproduktivnijih nacija EU," kaže.

S druge strane, kineski radnici u prosjeku dobivaju pet dana plaćenog odmora godišnje, a ususret nacionalnim praznicima od kojih dva traju sedam dana moraju raditi vikendima kako bi uživali u blagdanima.

Wang je optimističan da će četverodnevni radni tjedan u Kini postati stvarnost do 2030. godine usprkos protivljenju korporativnih lobija i kulturi rada koju zagovara Partija. Riječ je o očitom htjenju u populaciji koja trpi "kolektivnu iscrpljenost" nakon dva desetljeća vrtoglavog gospodarskog rasta, ocjenjuje profesor i poziva dužnosnike da poslušaju želje građana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.