Kineski predsjednik stigao u prvi službeni posjet Bruxellesu

Foto: FAH

KINESKI predsjednik Xi Jingping doputovao je u nedjelju ujutro u Bruxelles, posljednju etapu europske turneje, u trodnevni državnički posjet Belgiji i prvi službeni posjet kineskog šefa države Europskoj uniji.

Predsjednika je u zračnoj luci pozdravio belgijski premijer Elio Di Rupo, a u kraljevskoj palači u središtu belgijskog glavnog grada belgijski kralj i kraljica Philippe i Mathilde.

Glavna točka prvog dana posjeta bit će popodnevno otvorenje, u zoološkom vrtu Pairi Daiza, na jugu Belgije, paviljona s dvije divovske pande koje je krajem veljače Peking na 15 godina posudio Belgiji u okviru svoje "diplomacije s pandama".

U ponedjeljak ujutro Xi Jinping trebao bi se susresti redom s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyjem, Europskog parlamenta Martinom Schulzom i Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom.

Na njegov zahtjev ne predviđa se nijedna konferencija za tisak po završetku razgovora usredotočenih na gospodarsku razmjenu.

Trgovina i ulaganje s Belgijom trebali bi prevladavati ostatkom njegova posjeta potpisivanjem u ponedjeljak popodne niza ugovora s Di Rupom i posjetom u utorak ujutro tvornici Volvo u Gentu, koju je od Forda 2010. otkupio kineski proizvođač Geely.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.