Kalifornijski sud odbio skinuti "Nevinost muslimana" s YouTubea

KALIFORNIJSKI sud odbio je zahtjev da YouTubeu naredi micanje filma "Nevinost muslimana" koji je izazvao val nereda u muslimanskom svijetu.

Uklanjanje filma je zatražila glumica u filmu Cindy Lee Garcia uz obrazloženje da je zbog njega dobila prijetnje smrću, a tužila je Google, u čijem vlasništvu je YouTube, i producenta filma. Tvrdi kako ju je producent filma amaterskog filma prevario te da nije bila svjesna da je uradak antiislamski.

"Moj život se preokrenuo u svakom smislu"

Navodni producent i autor filma Nakoula Basseley Nakoula se skriva od kada su počeli neredi. Sudac Vrhovnog suda Los Angelesa Luis Lavin je rekao da je dijelom odbacio zahtjev glumice, jer navodni autor filma nije dobio kopiju tužbe. "Moj život se preokrenuo u svakom smislu", kazala je glumica te dodala da smatra kako je film nemoralan i degradirajući te da ga treba skinuti sa YouTubea.


Prošlog tjedna je YouTube blokirao pristup snimci u Egiptu i Libiji, a u srijedu je to prošireno na države "u kojima je protuzakonit". Tako ga ne mogu gledati niti stanovnici Indije, Indonezije, Malezije i Saudijske Arabije. Pakistan i Sudan su sami blokirali pristup snimci.

Mislila je da snima pustinjski avanturistički film

Garcia je tužila Nakoulu zbog prevare. Glumica tvrdi kako je mislila da snima pustinjski avanturistički film, a ne parodiju na proroka Muhameda. "Tijekom snimanja se nije spominjao Muhamed", piše u tužbi te se dodaje kako se nije govorilo o religiji, a glumica nije bila svjesna scena seksa.

Film je izazvao žestoke prosvjede diljem Bliskog istoka, Sjeverne Afrike i Šri Lanke. Američki veleposlanik Chris Stephens i još tri Amerikanca prošlog tjedna su ubijeni u konzulatu u Bengaziju. Ukupno je 30 ljudi poginulo u prosvjedima u sedam država.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.