Kada će Josipović veleizdajniku Ivi Sanaderu oduzeti odlikovanja?

Foto: Hina

NAKON što je bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader jučer i pravomoćno osuđen za korupciju u slučajevima Hypo i Ina-MOL u kojima je prodao interese Republike Hrvatske za višemilijunski mito, uslijedile su reakcije.

Dugogodišnji pravaš i odvjetnik Pero Kovačević još je nakon Sanaderova bijega isticao kako mu se trebaju oduzeti sva odlikovanja. Uistinu, ratnim profiterom i veleizdajnikom sada su ga nazvali i mnogi drugi. Kovačević je za Index podsjetio kako je Sanader, među ostalim, dobio drugo najveće odlikovanje koje postoji u Hrvatskoj - Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom. Podsjećamo, velered se dodjeljuje:

- dostojanstvenicima, visokim državnim dužnosnicima i čelnicima međunarodnih organizacija za njihov doprinos međunarodnom ugledu i položaju Republike Hrvatske;

- hrvatskim i stranim, predsjednicima parlamenata i vlada, za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske, izgradnji i napretku Republike Hrvatske te za izniman doprinos razvitku odnosa Republike Hrvatske i hrvatskog naroda s drugim državama i narodima;

- najvišim vojnim dužnosnicima oružanih snaga Republike Hrvatske za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Hrvatske vojske, te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama oružanih snaga Republike Hrvatske.

S obzirom na to za što se ovo odlikovanje dobiva, bilo je mjesta da mu ga se oduzme odmah nakon bijega, istaknuo je Kovačević te dodao: Zanimljivo je, on je to dobio 2008. Odlikovao ga je predsjednik Mesić, ali na prijedlog Sabora. Poticaj je krenuo uz Vlade, mislim da ga je potpisala Jadranka Kosor, a u ime Sabora Vladimir Šeks", istaknuo je Kovačević za Index.


Josipović: Za Sanadera imam samo jednu riječ - veleizdaja!

Na Sanadera se danas obrušio i predsjednik Ivo Josipović. Izjavio je da sada, kada je presuda bivšem predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu pravomoćna, cijelu priču može okarakterizirati samo jednom riječju, a to je – veleizdaja. Josipović je to kazao odgovarajući na novinarski upit da komentira kako će se pravomoćna presuda Ivi Sanaderu odraziti u pravnom smislu na odnose Ine i Mola.

Predsjednik Josipović je podsjetio da za vrijeme postupka nije davao nikakve ocjene, poštujući integritet suda te da je bio pomalo kritičan prema određenoj agresivnosti koju su mediji pokazivali prema obitelji Ive Sanadera. "Međutim, sada kada je presuda pravomoćna, cijelu priču mogu okarakterizirati samo jednom riječju, a to je veleizdaja", rekao je.

"Veleizdaja, jer su toliko važni nacionalni interesi zanemareni i prodani da to nije moglo proći bez sudske osude", naglasio je ističući da su posljedice ozbiljne te da "sasvim sigurno odnosi koji su ustanovljeni, nezakonitim, koruptivnim poslom ne mogu opstati".

"Ugovor Ine i MOL-a apsolutno se može srušiti, sve što je nastalo korupcijom ne može biti smatrano pravovaljanim"

"Tu podupirem odluku Vlade da kroz pregovore riješi to pitanje, da se saniraju posljedice takvog jednog nezakonitog posla i da Ina, (koja treba strateškog partnera, a i Hrvatska treba strateškog partnera), uskladi svoje djelovanje s pravom, ali i s moralom". Na pitanje je li onda prijeporni ugovor protuzakonit i može li se rušiti, Josipović je odgovorio "apsolutno, sve ono što je nastalo korupcijom ne može biti smatrano pravovaljanim".

"Prema tome, vraćam se još jednom na tezu – Ini treba partner, Hrvatskoj treba partner, ali ne na koruptivnim temeljima i zato pozivam Vladu da nastavi s onim što je započela", rekao je naglasivši da smatra da su smjernice koje je Vlada prihvatila ispravne i dobre te da očekuje da će se kroz pregovore zaštititi naš nacionalni interes.

 


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.