Jovanović: Od iduće godine kreće obavezno devetogodišnje školovanje

MINISTAR znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović je uoči početka sjednice Vlade najavio kako od iduće godine imamo devetogodišnje obavezno školovanje.

"Da razjasnimo jednu dilemu, ovo nije niti nulti razred niti nekakav novi prvi razred Osnovne škole, ali je dio primarnog obrazovanja, koji postaje obavezan, i prema tome, pošto traje 550 sati, a to je cijela školska godina, u Hrvatskoj iduće školske godine imamo devetogodišnje školsko obrazovanje", rekao je Jovanović te dodao kako se radi o dobrom potezu.

"Mislim da je to jedan značajan iskorak jer su sva istraživanja niza testova u zemljama koje imaju duže obavezno školovanje od osam godina su bolja nego što su rezultati u Hrvatskoj. Prema tome, mislim da je ovo jedan veliki iskorak u kvalitetnije obrazovanje naše djece", ističe Jovanović.

"Ništa se ne mijenja, predškola će se i dalje odvijati prije svega, u vrtićima"

Postavlja se pitanje kako će se riješiti pitanje i problem prostora za održavanje tog novog razreda obaveznog osnovnoškolskog obrazovanja.

"Ništa se ne mijenja. Predškola će se i dalje odvijati prije svega, u vrtićima, osim ako nisu osigurani u vrtićima, onda u Osnovnim školama. Tko vodi predškolu, vode je odgajatelji. Ako nema odgajatelja, onda učitelji razredne nastave, odnosno magistri primarnog obrazovanja. Do sada je u Hrvatskoj u vrtiće u predškolu bilo uključeno, ako gledamo djecu koja ne pohađa vrtiće, 13 tisuća djece, uz to imamo 27 tisuća djece koja idu u raniji predškolski odgoj, dakle to je negdje oko 40 tisuća djece", pojasnio je Jovanović.

A tko će to financirati? "Ako govorimo o troškovima, to su troškovi koji idu iz obveza jedinica lokalne samouprave, a država sufinancira s 20 kuna mjesečno po djetetu za sve oni koji nisu bili uključeni u dječje vrtiće. Prošle godine to je bilo negdje oko dva milijuna i 700 tisuća kuna, za iduću godinu smo namijenili tri milijuna kuna", naglasio je Jovanović.

Devetogodišnje obavezno školovanje kreće od sljedeće jeseni. "Nakon što Vlada nadam se danas usvoji i prođe dva čitanja u Hrvatskom saboru, donijet ću program predškole i kurikulum predškolskog odgoja, tako da sve bude spremno za početak iduće školske godine", poručio je Jovanović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.