Josipović će sutra dodijeliti posmrtno odličje poginulim pirotehničarima

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Ivo Josipović sutra će dodijeliti posmrtno odličje Reda Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana za 38 pirotehničara koji su poginuli na humanitarnom razminiranju nakon 30. lipnja 1996. i završetka ratnih djelovanja u Hrvatskoj, najavljeno je danas iz Ureda za razminiranje Vlade Republike Hrvatske.

Odličja se dodjeljuju u povodu Međunarodnog mjeseca borbe protiv mina (travanj) te skorašnjeg početka javne rasprave o novom zakonu koji će regulirati protuminsko djelovanje.

Podatci o poginulim pirotehničarima prikupljani su nekoliko mjeseci i istodobno pregledavani, uspoređivani i nadopunjavani pojedinostima koje nisu bile poznate, a analizirani su na zajedničkim sastancima predstavnika Ureda za razminiranje Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane, Ministarstva branitelja, Hrvatskog centra za razminiranje te Ureda predsjednika Republike Hrvatske. Popis je, navodi se u priopćenju, dostavljen na uvid i Koordinaciji braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata radi dodatne verifikacije prikupljene građe.

Osim 37 poginulih pirotehničara koji su bili hrvatski državljani i čije će obitelji sutra biti nazočne, na popisu su i tri strana državljana (Bosne i Hercegovine, Južne Afrike te Mozambika). S obzirom na potrebnu proceduru i kontaktiranje s mjerodavnim tijelima u njihovim matičnim državama, dosad je postupak za dodjelu odličja završen za državljanina Bosne i Hercegovine te će na sutrašnjoj svečanosti biti i njegova obitelj iz Sarajeva.

Dodjelu su, osim Ureda za razminiranje Vlade Republike Hrvatske, potaknule strukovne udruge djelatnika protueksplozijske zaštite MUP-a, Sindikat humanitarnog razminiranja te Društvo inženjera u humanitarnom razminiranju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.