Josipović: Važno je poštovati pravo intelektualnog vlasništva

ZA POVREDU prava intelektualnog vlasništva prošle je godine u Hrvatskoj kazneno prijavljena 181 osoba za ukupno 415 kaznenih djela, istaknuto je na 3. godišnjoj konferenciji Intelektiv o intelektualnom vlasništvu koju je organizirala Američka gospodarska komora u Hrvatskoj.

"Hrvatska ima pristojne propise u tom području, no treba pronaći pravi put do njihove primjene", naglasio je predsjednik Ivo Josipović.

"Zašto je važno poštivati pravo intelektualnog vlasništva? Kao i svaka druga djelatnost, ako ne donosi priznanje i pravednu nagradu onome tko je aktivan, tko je nešto napraviio, ta aktivnost zamire. I ne daje on rezultate koji bi inače mogao dati", istaknuo je Josipović.

Josipović je dodao da imamo potencijala da svoje društvo i gospodarstvo temeljimo na domaćem znanju te da je upravo stoga izuzetno važno štititi intelektualno vlasništvo. S time se složio i zamjenik američkog veleposlanika u Hrvatskoj Hoyt B. Yee koji je istaknuo da intelektualno vlasništvo može koegzistirati sa slobodom medija i interneta. Dokaz zato je Appelov iTunes s kojeg se već godinama legalno skida glazba.

"Ovaj primjer je dokaz da će mnogi građani odustati od krađe glazbe ili drugog intelektualnog vlasništva ako imaju drugu održivu alternativu", rekao je Yee.

Iako razina zaštite prava intelektualnog vlasništva u Hrvatskoj nije jednaka razini zaštite koja postoji u Europskoj uniji ulaskom Hrvatske i to će se promijeniti, zaključeno je na konferenciji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.