Janša: Slovenska Vlada se mora održati, između ostalog i zbog Hrvatske

Foto: AFP

PREDSJEDNIK slovenske Vlade Janez Janša izjavio je danas da vidi dva rješenja slovenske političke krize. "Ili ćemo mijenjati politički sustav ili neka se u parlamentu zatraži konstruktivno glasovanje o nepovjerenju Vladi", rekao je Janša kojem prijevremeni parlamentarni izbor i dalje nisu opcija, između ostalog i zbog ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora.

Situacija nije ista kao 2011. i kao kod prošlih prijevremenih izbora, pokušao je objasniti Janša, koji se našao u koalicijskim problemima nakon što je Komisija za sprečavanje korupcije utvrdila da ne može objasniti porijeklo dijela svoje imovine. Janša se danas ponovno založio za referendum na kojem bi se mijenjao slovenski politički sustav. "Slovenija je zbog njega osuđena na koalicijske Vlade, a mi sigurno ne možemo naprijed u teškim gospodarskim okolnostima ako svako toliko imamo krizu Vlade", zaključio je premijer.

Kaže da je sada naučio lekciju o koalicijama u Sloveniji i strankama koje gledaju isključivo svoje partikularne interese. "Mi smo koliko je god to u našoj moći spremni konstruktivno sudjelovati. Nemamo ništa protiv da se oblikuje neka nova Vlada i nova koalicija koja će biti legitimno izabrana u parlamentu. U političkom smislu SDS je uistinu pokušavao popraviti ono što je otpočetka bilo krivo u ovoj koaliciji, a to je da smo odabrali koaliciju s neodgovornim partnerom. Trebali smo ih bolje poznavati, ali nismo. To je naš križ i cijenu za to plaćam ja", izjavio je Janša.

"Nama treba dvotrećinska većina za potvrdu hrvatskog pristupnog ugovora. To želimo mi, a to jako žele i naši europski partneri"

Na održavanje Vlade poziva zbog strateških reformi koje Slovenija mora provesti u teškoj gospodarskoj situaciji, reforme pravosuđa, štednje u javnom sektoru, ali i ratifikacije hrvatskog Ugovora o pristupanju Europskoj uniji. "Nama treba dvotrećinska većina za potvrdu hrvatskog pristupnog ugovora. To želimo mi, a to jako žele i naši europski partneri. Ako tu uđemo u neku dugotrajnu predizbornu kampanju, gdje će Hrvatska biti jedna od glavnih tema, ne znam. Ja to ne bih želio gledati. Ti koji pozivaju na četveromjesečnu blokadu države i svih procesa ne vide kakve bi to sve posljedice imalo", poručio je Janša.

Premijera su napustili koalicijski partneri iz Građanske liste Gregora Viranta. Osim ministara, ostavku je podnio i predsjednik Državnog zbora ali uz obrazloženje da parlament može normalno funkcionirati jer će ga mijenjati najstariji od potpredsjednika, kako nalaže procedura. Čeka se sada odluka drugog koalicijskog partnera, stranke DESUS. Predsjednik te stranke je ministar vanjskih poslova Karl Erjavec koji je danas izjavio da će on i ministar zdravstva ostavke najvjerojatnije podnijeti 22. veljače.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.