Izvoz drvne industrije u prva četiri mjeseca smanjen za 14,8 posto

Foto: scx.hu

VANJSKOTRGOVINSKA razmjena drva, proizvoda od drva i namještaja u prva četiri mjeseca 2015. godine pokazuje pad izvoza za 14,8% u odnosu na isto razdoblje 2014. godine. Kako se istovremeno uvoz zadržao na istoj razini, pozitivna bilanca smanjena je za 68 milijuna američkih dolara i sada iznosi 198 milijuna dolara, navodi se u analizi HGK.

U HGK-u smatraju da ovaj zastoj ne mora nužno značiti i lošije rezultate na ukupnoj godišnjoj razini te zaustavljanje trenda rasta izvoza i rasta pozitivne bilance. Udio izvoza drvne industrije u ukupnoj robnoj razmjeni s inozemstvom od 2012., kada je iznosio 7%, ima trend rasta te je u 2014. udio porastao na 9%. Rast izvoza u 2013. godini u odnosu na 2012. godinu iznosio je 21%, a u 2014. u odnosu na 2013. daljnjih 18%.

Pozitivna bilanca prisutna je i u kategoriji drva i proizvoda od drva i u kategoriji namještaja, no udio kategorije namještaja u ukupnoj bilanci drvno-prerađivačke industrije iznosi samo 17%.
Ako se detaljnije analizira struktura izvoza, vidljivo je kako vrijednosno preteže kategorija drvo i drvni proizvodi (oko 65%), u odnosu na namještaj. Nadalje, finalni proizvodi u odnosu na proizvode nižeg stupnja prerade (piljeno drvo, ogrjevno drvo i neobrađeno drvo) u izvozu sudjeluju s 55%.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.