Izbori u Afganistanu: Abdulah odbacio preliminarne rezultate i proglasio se pobjednikom

Foto: Guliver Image / Getty Images

ABDULAH ABDULAH proglasio se u utorak pobjednikom afganistanskih predsjedničkih izbora, odbacivši službene rezultate izbora po kojima je s velikom prednosti pobijedio Ašraf Gani, što bi moglo izazvati kaos i nasilje u zemlji.

"Odbacujem rezultate prijevare, osuđujem rezultate prijevare", rekao je Abdulah pred nekoliko tisuća pristaša u Kabulu. "Ja sam pobjednik poštenih glasova afganistanskog naroda u dva izborna kruga", dodao je.

Izborno povjerenstvo objavilo je u ponedjeljak navečer da je Ašraf Gani dobio 56,4 posto glasova, a Abdulah 43,5 posto, no to su tek preliminarni rezultati drugog izbornog kruga, održanog 14. lipnja.

Konačni rezultati za dva tjedna

Predsjednik izbornog povjerenstva Ahmad Jusuf Nuristani istaknuo je da još treba razmotriti žalbe.

Konačni rezultati izbora bit će objavljeni 22. srpnja, a novi predsjednik prisegnut će 2. kolovoza.

Abdulahov izborni stožer odmah je ocijenio da je riječ o "državnom udaru" protiv naroda, dok Gani tvrdi da je njegova pobjeda u "skladu s pravilima". Njegov stožer napominje ipak da ne želi "prejudicirati konačni rezultat" i da će prihvatiti rezultat "kakav god on bio nakon razmatranja žalbi."

Abdulah je bio favorit izbora nakon što je u prvom krugu dobio 45 posto glasova, a Gani 31,6 posto.

Na prošlim izborima 2009. Abdulah se povukao iz izborne utrke uoči drugog kruga zbog, kako je tvrdio, "masovnih prijevara" u korist Hamida Karzaija, koji zemlju vodi od pada talibana 2001.


Američki državni tajnik John Kerry upozorio je da ne smije doći do nezakonitog preuzimanja vlasti u Afganistanu, kao i uspostave paralelne vlade, što najavljuju neki iz Abdulahova okruženja, zaprijetivši obustavom američke financijske i sigurnosne pomoći.

Abdulah je rekao da će se u petak sastati s Kerryjem kako bi razgovarali o krizi.

Organizirano nekoliko spontanih prosvjeda u Kabulu

Predsjednik izbornog povjerenstva priznao je da tijekom izbora bilo prijevara, "tehničkih pogrešaka i propusta", te da su nekim slučajevima bile upletene snage sigurnosti.

Po podacima izbornog povjerenstva, na izborima je registrirano više od osam milijuna glasova, mnogo više nego u prvom krugu, kad ih je bilo oko šest milijuna od ukupno 13,5 milijuna birača, zbog čega Abdulah smatra da je riječ o prijevari.

Međunarodni promatrači strahuju da bi kriza mogla dovesti do nasilja između Tadžika na sjeveru, odanih Abdulahu, i Paštuna na jugu i istoku koji podržavaju Ganija. Abdulahove pristaše organizirale su u ponedjeljak nekoliko spontanih prosvjeda u Kabulu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.