Izbjeglice u kampu kao životinje u brlogu: Ovo je Guantanamo u Europi!

Screenshot: YouTube

VIDEO koji je potajno snimila austrijska volonterka koja je u srijedu posjetila logor Roszke, pokazuje oko 150 migranata okupljenih u velikoj sali u logoru kako se naguravaju pokušavajući uhvatiti sendviče umotane u plastiku koje im dobacaju mađarski policajci s kacigama na glavi i higijenskim maskama. U gomili ima žena i djece.

Kao životinje u brlogu

"Kao da hrane životinje zatvorene u brlogu, kao Guantanamo u Europi", rekao je Klaus Kufner, čija je kolegica, Michaela Spritzendorfer, snimila tu snimku, objavljenu na YouTubeu u četvrtak navečer, dok je on razgovarao s djelatnikom Crvenog križa.

Na videu se vidi kako gladni ljudi pokušavaju dohvatiti plastične vrećice s hranom i vodom koje im policija baca. Da situacija bude još tužnija, policajci koji hranu bacaju u masu, nose zaštitne maske za lice.

Dvoje volontera donijelo je u logor, zajedno s ostalima, hranu, odjeću i lijekove za izbjeglice.

Nehumano

"To je nehumano, ali i govori nešto o tim ljudima (migrantima) jer se nisu potukli za hranu iako su očito bili jako gladni", kazala je Spritzendorfer.

UNHCR je u utorak kritizirao jako teške uvjete u tom logoru.

Mađarska je potkraj kolovoza završila gradnju ograde od bodljikave žice duž 175 kilometara granice sa Srbijom, no čini se da to nije dovoljno da bi spriječilo dolazak migranata. Gradi stoga novi zid visok četiri metra koji bi trebao biti završen potkraj listopada ili početkom studenoga.

Ljudskost i dostojanstvo

Mađarska, za razliku od Austrije i Njemačke, nije pokazala pretjerano gostoprimstvo prema izbjeglicama. Ipak, ovakvo ponašanje ispod je svake ljudske i civilizacijske razine. Što je najgore, iako pred stolovima na kojima je hrana vlada prilična gužva, iz snimke se jasno vidi da broj izbjeglica na ovoj podjeli hrane nije pretjerano velik, pa je sasvim sigurno bilo moguće organizirati dijeljenje hrane koje sirotim ljudima ne bi na ovakav bezobziran način zatiralo ljudskost i dostojanstvo.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.