Ispitno ročište za Centar banku u stečaju: Odredit će se ukupan iznos potraživanja vjerovnika

Ilustracija: scx.hu

ČETIRI mjeseca nakon otvaranja stečajnog postupka nad Centar bankom u Zagrebu se treba održati ispitno ročište.

Na ispitnom ročištu odredit će se ukupni iznos potraživanja stečajnih vjerovnika. Sljedeći korak je izvještajno ročište, najavljeno za 24. ovog mjeseca na kojem se trebaju uspostaviti tijela stečajnog postupka i biti donesene odluke o daljnjem tijeku cijelog postupka. Stečaj posrnule privatne banke pokrenut je lani krajem rujna, kada se iznova podsjećalo javnost da podsjećalo javnost da trag novca vodi prema tvrtkama kojima je upravljao bivši prvi potpredsjednik Vlade.

Kratko nakon što je na njenu sanaciju država potrošila gotovo 50 milijuna kuna, češka J&T banka najavila je no ipak odustala od svojih 200 milijuna kuna. Ministar financija Slavko Linić tada je državnu injekciju nazvao nužnom.

"Ne rješavanje te banke treba platiti 500 milijuna kuna! Otkuda? Birajte. Hoćete li platiti 200 milijuna kuna ili ćete s 50 milijuna pokušati spasiti banku. Da, dobro je uloženo", ljutito je novinarima tumačio Linić mjesec dana prije bankrota Centar banke.

No ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras ubrzo je morao objašnjavati kako su sve procjene govorile da se to ulaganje može isplatiti i banka konsolidirati, a naveo je i odgovorne.

"Mi smo postupali na osnovu prijedloga HBOR-a, koji je zadužen za zastupanje države u Fondovima gospodarske suradnje, i oni su izanalizirali taj projekt i rekli su da je on fizibilan", rekao je Maras.

Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) na kraju je ipak morala isplatiti više od pola milijarde kuna osiguranih štednih uloga, dok se HBOR našao u središtu nove afere.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.