Inzko poslao izvješće Ujedinjenim narodima: BiH se nastavlja kretati silaznom putanjom

Foto: FAH

VISOKI predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko u novom izvješću o stanju u toj zemlji, koje redovito podnosi Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, upozorio je kako je "silazna putanja kojom se kreće BiH nažalost nastavljena" konstatirajući kako su najveći problemi prouzročeni opstrukcijom i neefikasnošću na različitim razinama vlasti.

Inzko će o stanju u BiH i osobno izvijestiti Vijeće sigurnosti UN 11. studenog, a iz njegova sarajevskog ureda (OHR) u četvrtak su objavljeni dijelovi dokumenta u kojemu se upozorava kako je ionako teško socijalno i gospodarsko stanje u BiH dodatno zakomplicirano katastrofalnim poplavama iz svibnja koje su prouzročile štete veće od dvije milijarde eura.

Potreban novi način vođenja politike

Visoki predstavnik je u 46. po redu izvješću konstatirao kako se nagomilani problemi u BiH napokon moraju početi odlučnije rješavati te kako je stoga potrebno "prestati s dosadašnjom praksom i početi s novim načinom vođenja politike".

"Neuspjeh vlasti da uspješno reagiraju na poplave, neprekidna osporavanja Daytonskog sporazuma i antidemokratska izborna retorika predstavljaju ozbiljne probleme", naveo je Inzko u svom izvješću.

Ocijenio je kako je u ovakvim okolnostima "od vitalnog značenja" stalno prisustvo vojne misije EU u BiH (EUFOR) s izvršnim mandatom, jer to omogućava OHR-u i drugim agencijama da vrše svoj mandat i ulijeva značajnu dozu povjerenja građanima BiH u svakom dijelu zemlje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.