I u Dubrovniku izabran čelnik SDP-a koji nije po volji Milanovića

Foto:  dubrovniknet.hr

U DUBROVNIKU je sve bilo spremno za inauguraciju Olega Valjala kao novog čelnika dubrovačkog SDP-a po volji Iblerova trga, no opet se dogodilo "čudo" koje nije po volji Zorana Milanovića. Izabran je Mladen Gojun!
 
Milanović tražio da biraju samo Valjala
 
Predsjednik stranke napravio je sve što je mogao u promociji mladog europarlamentarca Valjala. Vrh SDP-a raspustio je dubrovački ogranak, a od svojih su članova na krajnjem jugu tražili su da prihvate i podupru samo jednu kandidaturu za šefa gradskog ogranka i to onu Valjala. Dubrovčani su to odbili pa su na sinoćnjim izborima SDP-ovci birali između Valjala i Gojuna. Milanovićev kandidat izgubio je za samo dva glasa razlike. Gojun je imao 74 glasa, a Valjalo 72 glasa. 
 
Gojun je dugogodišnji član SDP-a koji se već godinama javno zalaže da se ova stranka vrati temeljima socijaldemokracije. U središte zanimanja hrvatske političke javnosti Gojun je došao prije dvije godine kada je zbog nezadovoljstva odnosima u tada vladajućoj koaliciji SDP-HNS podnio ostavku u Gradskom vijeću.
 
Mandat je tada vratio stranci, koju je žestoko kritizirao zbog odnosa s gradonačelnikom Androm Vlahušićem ali i zbog potpore koju je SDP pružao Nezavisnoj listi Pere Vićana. Povod za izlazak iz Gradskog vijeća bila je "afera Šipan" te izostanak reakcije dubrovačkog SDP-a koji je tada ostao u vladajućoj koaliciji. Tada su uz Gojuna klupe Gradskog vijeća napustili SDP-ovci Ana Miličić Kordić i Joško Mikulić. 
 
Nema više dogovora SDP-a s HDZ-om i HSP-AS-OM 
 
Premijer Milanović uvijek je bio blagonaklon prema aferema opterećenom Vlahušiću pa nikoga nije začudilo da je prešutno dozvolio ovog ljeta koaliciju SDP-a s HDZ-om i HSP AS odnosno tzv. Dubrovački dogovor. No, čini se da će upravo rušenje tog sporazuma biti prvi Gojunov potez koji neće biti po volji Iblerova trga. 
 
"Svakako sam za izlazak SDP-a iz Dubrovačkog dogovora. Za to sam se zalagao i zalagat ću se. Smatram da od dogovora SDP-a trpi samo štetu!", naglasio je Gojun u izjavi za Index dodajući da će tražiti od cjelokupnog vodstva SDP-a da se odredi prema Dubrovačkom dogovoru. Gojun je istaknuo kako će podnijeti i formalni prijedlog da SDP izađe iz ove "koalicije".   
 
Gojun je u razgovoru za Index najavio i da će raditi na decentralizaciji stranke odnosno davanju većih ovlasti mjesnim ograncima SDP-a. 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.