I bankarstvo je terorizam: Britanska banka plaća masnu kaznu SAD-u jer je poslovala s Irancima

BRITANSKA banka Standard Chartered pristala je platiti njujorškom bankovnom regulatoru čak 340 milijuna dolara odštete jer je njena američka podružnica poslovala s iranskim institucijama i tako prekršila američke antiterorističke zakone.

Njujorški ured za nadzor financijskog tržišta optužio je prije desetak dana banku Standard Chartered za transakcije s iranskim entitetima, koje su navodno bile teške čak 250 milijardi dolara. Pritom je banku proglasio lošom institucijom jer je u zadnjih deset godina za iranske vlasti obavila oko 60.000 transakcija, pri čemu je zaradila stotine milijuna dolara.

Standard Charteredu su zaprijetili čak i oduzimanjem bankarske licence za njujorško područje, ali je britanska banka brzo pristala na nagodbu i u roku od sedam dana dogovorila odštetu. Američkim vlastima u džep će ići 340 milijuna dolara te će biti pod vanjskim nadzorom najmanje dvije godine. Na taj će se način kontrolirati poštuje li zakone o sprječavanju pranja novca i poslovanju s institucijama koje su na američkoj "crnoj listi".

Standard Chartered pritom ipak nije riješio sve svoje probleme s američkim regulatorima, jer se još uvijek ispituje da li je banka na taj način pomagala Iranu nezakonito financijski poslovati u SAD-u.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.