Hrvatska - zemlja u kojoj se silovanje djece kažnjava s 4 godine zatvora i gdje svi šute

Foto: Ilustracija

DA HRVATSKA nije pravna država mogli smo se uvjeriti u niz slučajeva, no najpotresniji su oni koji izazivaju direktan nagon na povraćanje. Takvi slučajevi vežu se naravno uz djecu. Djecu od kojih neka imaju svega pet šest godina, a koja su silovana i zlostavljana od strane vlastitih roditelja, rodbine ili stranaca kojima su ih kao na pladnju predali njihovi roditelji. To su djeca koja proživljavaju najgoru moguću noćnu moru iz koje se nikada više ne probude.

Ovakvi slučajevi na žalost u Hrvatskoj nisu iznimka, ali je sve učestalija pojava da se dotični monstrumi kažnjavaju najblažom mogućom kaznom zatvora, dok se njihove žrtve, djecu prepušta domovima, brizi centara za socijalnu skrb, a koji su u dosta slučajeva ionako bili upućeni u mučnu situaciju koja su ta djeca proživljavala. I dok je djeci cijeli život osakaćen i upropašten, njihovi roditelji zahvaljujući blagim kaznama, u zatvoru provedu svega koju godinu.

10 godina podvodila kćeri

Posljednji slučaj seksualnog zlostavljanja djece koji je izašao u javnost je slučaj majke monstruma iz okolice Varaždina koju je tek prije tjedan dana uhitila policija i to šest godina nakon što su kćeri pobjegle od nje. Dotična je punih 10 podvodila dvije maloljetne kćeri starijim muškarcima.

Prvu djevojčicu u svijet prostitucije uvela je s njezinih 13, a drugu s nepunih 14 godina. Policija je osim majke pronašla i uhitila deset muškaraca iz Varaždinske, Međimurske i Zagrebačke županije koji su godinama seksualno iskorištavali siromašne i jadne djevojčice.

Podvodila kćeri za cigarete i 50 kuna i dobila 4,5 godine

Prema informacijama koje je policija dobila tijekom istrage, navodno je i tamošnji Centar za socijalnu skrb, čiji su bili korisnici, godinama sve znao, ali ni jedna od socijalnih radnica nije poduzela ništa kako bi curice spasile iz pakla. U razgovoru sa susjedima dotične, mediji su doznali kako su i susjedi znali kroz što prolaze djeca, ali su i oni zatvorili oči.

Sličan se slučaj dogodio i u Gračacu. Početkom ovog mjeseca karlovački sudac Ante Ujević osudio je 47-godišnjakinju iz Gračaca na 4,5 godine zatvora jer je na prostituciju tjerala svoje kćeri za par kutija cigareta i 50 kuna. Jednoj je bilo tek 16 godina, uz to je imala bebu i bila je trudna, a druga nije napunila ni 18. Nudila im je i još dvije kćeri, jednu punoljetnu i djevojčicu koja je tada išla u 5. osnovne.

O takvim gnjusnim radnjama ove nemajke znalo je cijelo mjesto, ali kao što to obično biva, svi su šutjeli. Socijalni radnik koji je vodio brigu o ovoj obitelji, navodno, nije bio upoznat sa situacijom.

Silovao ženine unučice i dobio 4 godine


Sudska praksa da se zlostavljača kazni sa sramotno malom kaznom zatvora dogodila se i prošle godine kada je muškarac (58) sa šireg splitskog područja osuđen na četiri godine zatvora zbog silovanja unuka svoje supruge.

U neprimjerene kontakte s prvom djevojčicom došlo je u vrijeme dok je bila u petom razredu osnovne škole, a na drugu već pri kraju njezinog četvrtog razreda. U početku ih je dirao po tijelu i tjerao da i one njega diraju, a kasnije je započelo silovanje. Stariju djevojčicu silovao je najmanje osam puta, dok je drugu tijekom pune tri godine silovao najmanje jednom mjesečno. Žrtvama je djed prijetio da ne smiju reći roditeljima, jer će on kazati što su radile. Sarija se ipak ohrabrila i sve prijavila policiji.

Za silovanje kćeri dobio 4,5 godina zatvora

I krajem 2009. godine na splitskom je području objavljena slična sudska presuda. Djevojku iz šire okolice Splita vlastiti je otac monstrum počeo seksualno zlostavljati od njene šeste godine i to gnusno silovanje nastavio do njezine 14. godine. Presudu od četiri i pol godine zatvora Marije Majić, sutkinje Županijskog suda u Splitu, potvrdio je i Vrhovni sud u cijelosti, te je ona postala pravomoćna, a zlostavljač je dočekao rješenje Vrhovnog suda kod kuće.

U trenu kad protiv njega kreće istraga zbog sustavnog višegodišnjeg seksualnog zlostavljanja kćerke Županijsko državno odvjetništvo tražilo je pritvor, a koji odbija odrediti istražni sudac.

Svi su krivci za uništavanje dječjih života

Kao i u prethodnim slučajevima i u ovom se znalo od strane brojnih ljudi što se događa u obitelji. Majka je isto znala za silovanje kćeri, a bila je i sama njegova žrtva, no svejedno nije zaštitila svoje dijete. Djevojčica koja je bila prepuštena sama sebi i višegodišnja žrtva oca manijaka pobjegla je od kuće. Nekoliko puta je bila smještana u domove no nastavila je bježati kako ponovno ne bi pala u ruke svog oca monstruma.

I na kraju iz svega možemo zaključiti da je cijeli sustav kriv za silovanje djece.

1. Roditelji ili članovi obitelji koji su ih silovali ili dali drugima da siluju njihovu djecu
2. Sud koji je takvim izopačenim umovima dosudio najblaže kazne
3. Pravosuđe i zakoni koji propisuju sramotne kazne
4. centri za socijalnu skrb čiji zaposlenici vode "brigu" o svojim korisnicima na način da se pretvaraju kako ne znaju što se u obitelji događa
5. Svi - bilo susjedi, mještani ili rodbina takvih obitelji koji su znali što se događa i to potvrdili, ali nisu ništa poduzeli, nego su se zavukli u svoje bijedne živote svjesno znajući da u kući pored njih neko malo dijete proživljava najgore moguće patnje koje niti jedno dijete ne bi smjelo doživjeti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.