Hercules zahvatio Kanadu i SAD: Idući tjedan temperatura se spušta do -40!

Screenshot: YouTube

GUVERNERI New Yorka i New Jerseya proglasili su izvanredno stanje i zamolili stanovnike da ostanu u kućama jer je u četvrtak sjeveroistok SAD-a zahvatila velika snježna oluja, pri čemu je odgođeno ili otkazano tisuće zrakoplovnih letova. Oluja je stvorila i ozbiljne probleme u Kanadi, gdje je u pojedinim dijelovima već napadalo nekoliko desetaka centimetara snijega, a temperature su se spustile i do -35 stupnjeva!

Prva velika zimska oluja u 2014. godini donijela je niske temperature i jake vjetrove koji pušu od doline Mississippija do obale Atlantskog oceana. Oluja je zahvatila dijelove Nove Engleske, uključujući i Boston, koji se pripremaju za snijeg koji bi do petka ujutro mogao napadati tridesetak centimetara.

"Kao što se zimska oluja razvija, donoseći obilan snijeg i jake vjetrove u mnogim dijelovima države, pozivam sve građane New Yorka na oprez, izbjegavanje putovanja i boravak u zatvorenom prostoru ", rekao je guverner New Yorka Andrew Cuomo . Do otkazivanja letova zrakoplova došlo je u trenutku kada su se mnogi putnici vraćali sa blagdana, a službenici u bostonskoj Međunarodnoj zračnoj luci izjavili su da je u četvrtak poslijepodne i navečer otkazana četvrtina planiranih letova. Ed Freni rekao je da su dvije piste ostale otvorene i kako očekuje da će zračna luka ostati otvorena sve dok to bude sigurno.

Zbog snažne snježne oluje do sada je u SAD-u otkazano gotovo 4000 letova, a njih još 7000 je odgođeno. Najviše su pritom pogođene zrakoplovne luke u Chicagu i Newarku. U New Yorku se tri najveće zrakoplovne luke pripremaju za zbrinjavanje putnika čiji su letovi otkazani.

Cuomo i guverner New Jerseya Christie naložili su da u petak budu zatvoreni državni uredi koji nisu od vitalne važnosti, rekavši da se najgore očekuje između četvrtka navečer i petka rano ujutro. U petak će u državi New Jersey biti zatvorene i javne škole, rekao je Christie.

Idući tjedan i -40!

U petak ujutro oluja se premjestila nad sjeveroistok SAD-a donoseći obilan snijeg i olujne udare vjetra koji ponegdje prelaze 100km/h. Snijeg je doslovno zatrpao cijelo područje od Bostona do New Yorka paralizirajući cestovni i zračni promet, a preko 100.000 kućanstava ostalo je bez napajanja električnom strujom.

U okolici Bostona tijekom jutra snijeg je padao intenzitetom 10 centimetara po satu, a trenutna visina snijega je od 20 do 60cm. Ponegdje su nanosi veći od metra, piše Crometeo.

Osim snijeg i vjetra, ciklona je donijela vrlo niske temperature zraka u petak ujutro. Tako su se između Bostona i New Yorka temperature spustila ispod -10°C, a hladnoća je prodrla duboko na jug SAD-a pa je slab mraz u zabilježen čak u sjevernoj Floridi i Houstonu. Najhladnije je bilo oko Velikih jezera gdje su se minimalne temperature zraka ponegdje spustile i ispod -25°C.

Dok ova ciklona postupno odmiče nad Atlantik, sjeverozapad SAD-a već zahvaća nova ciklona koja će prave probleme velikom dijelu države donijeti početkom sljedećeg tjedna. Spomenuta ciklona donijet će najobilniji snijeg u dosadašnjem dijelu zime, a temperature bi se u sjevernim predjelima središnjeg dijela SAD-a mogle spuštati do -40°C!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.