Haški tužitelj u Grabovici: Svi koji su počinili zločine bit će privedeni pravdi

Foto: vlada-hnz-k.ba

TUŽITELJ Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT), koji će naslijediti Haaški sud i Sud za ratne zločine u Ruandi, Hassan Babacar Jallow odao je u četvrtak u Grabovici kod Mostara počast hrvatskim žrtvama koje su pobili pripadnici bošnjačke Armije BiH 1993.

Predstavnici žrtava zatražili su pomoć pri procesuiranju počinitelja i nalogodavaca te su tužitelju uručili nove dokumente kojima se po njihovim tvrdnjama dokazuje odgovornost nekadašnjeg načelnika glavnog stožera Armije BiH, generala Sefera Halilovića.

Tužitelj Jallow, čiji će ured nastaviti raditi nakon zatvaranja tužiteljstva u sklopu dva suda za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, položio je vijenac ispred spomen obilježja pobijenim Grabovčanima, među kojima su bili starci od skoro 90 godina do devetogodišnje Mladenke Zadro te je razgovarao s predstavnicima Udruge hrvatskih žrtava Grabovica 93. On je istaknuo kako se mora utvrditi istina i procesuirati zločini kako se ne bi ponovili. Pri tome se osvrnuo i na zahtjev udruge hrvatskih stradalnika iz Grabovice za preispitivanje odgovornosti generala Sefera Halilovića koji je pravomoćno oslobođen odgovornosti za zločine pred Haaškim tribunalom.

"Primio sam dokument. Ali, znate kada je netko u pravnome sustavu bio procesuiran i oslobođen da tužiteljstvo jako malo nakon toga može učiniti. Naročito nakon što prođe jako puno vremena. Ali postoji obveza na međunarodnoj i domaćoj razini da svi oni koji su počinili zločine budu privedeni pravdi. To je možda spor proces i za to treba vremena", rekao je tužitelj Jallow.

Predsjednik udruge Josip Drežnjak uručio je tužitelju Jallowu ratni dokument Armije BiH koji je potpisao general Sefer Halilović o napadima na području doline Neretve.

Pri tome je na upit tužitelja Jallowa objasnio kako taj dokument nije dostavljen haaškim tribunalu jer ga nisu imali u vrijeme dok je trajao proces protiv Halilovića.

Rekao je i da se za tijelima 17 hrvatskih žrtava još uvijek traga, te da nijedno od 33 tijela ubijenih Hrvata iz Grabovice nije bilo kompletno.

Tužitelj Jallow se tijekom dana u mjestu Bradini iznad Konjica poklonio srpskim žrtvama iz rata u BiH koje su pobili pripadnici bošnjačkih snaga, a dan prije je boravio u Srebrenici gdje su srpske snage počinile genocid nad Bošnjacima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.