Hakeri ubacili računalni virus u stranice iranske naftne industrije

IRAN je bio prisiljen zatvoriti svoj glavni izvozni naftni terminal nakon što je njihove stranice u nedjelju napao računalni virus, javlja BBC.

Vjeruje se da je računalni virus pogodio kompjuterske sustave iranskog ministarstva nafte i njegove nacionalne naftne kompanije. Svi uređaji spojeni na napadnute mreže isključeni su kao mjera predostrožnosti. Lokalna novinska agencija Mehr priopćila je da napad nije prouzročio zastoj u produkciji nafte. Za napad se sumnjiče hakeri, koji su stranice ministarstva nafte zatvorili na jedan cijeli dan. Ponovno su podignute tek danas poslijepodne.

Glasnogovornik Ministarstva nafte priopćio je da su ukradeni podaci korisnika napadnutih stranica, ali, na sreću, hakeri nisu uspjeli ukrasti podatke o naftnoj industriji u Iranu, budući da su oni sahranjeni na kompjuterskim sustavima koji nisu bili povezani na mrežu u trenutku napada.

S glavnog izvoznog naftnog terminala na otoku Khoru, čije su stranice napadnute, izvozi se više od 90 posto nafte. Komisija za internetski kriminal, osnovana 2010. godine, nakon što je virus "Stuxnet" poharao stranice nacionalnog nuklearnog programa, pokrenut će istragu o napadu i utvrditi njegove konačne posljedice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.