HDZ optužio HRT za pristranost, cenzuru i "kreiranje javnog mišljenja"

Foto: Hina

HDZ je u petak optužio javne medije, pogotovu HRT, za cenzuru i medijske manipulacije na štetu HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović, ustvrdivši da HRT u kampanji prezentira "show program" kako bi se pozornost skrenula s pravih problema u zemlji i rješenja iz programa Grabar Kitarović.

HDZ-ovi članovi saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Jasen Mesić i Sunčana Glavak na konferenciji za novinare su istaknuli da je HRT još u rujnu prošle godine u svojim izvješćima s NATO summita u Cardiffu potpuno ignorirao razgovor Grabar Kitarović s predsjednikom SAD-a Barackom Obamom i britanskim premijerom Davidom Cameronom.

"Kreiranje mišljenja javnosti"

Mesić je rekao da su se medijske manipulacije nastavile predstavljanjem anketa na HTV-u čiji rezultati odstupaju od pravih za više od deset posto. Smatra kako na taj način javni servis, koji plaćaju svi građani, ne predstavlja mišljenja javnosti već ih želi kreirati.

"Onda se premijer Zoran Milanović u izbornoj noći prvog kruga izbora čudi što građani ne glasaju onako kako im rezultati anketa govore i iščuđuje se da su možda građani glupi što ne slijede rezultate predočenih anketa", kazao je Mesić.


Također je optužio za cenzuru HRT i Hinu jer su ignorirali pisama potpore koje su Grabar Kitarović uputili znanstvenik Davor Pavuna i sveučilišna profesorica i feministica Gordana Cerjan – Letica. Osim toga, dodao je, javni mediji ignorirali su i potporu predsjedničkoj kandidatkinji HDZ-a udruge "Blokirani" koja predstavlja više od 300.000 blokiranih građana.

"HRT prezentira 'show program' verziju izvještavanja, čime se dokida sloboda medija i ravnopravnost. To se radi zato da bi se skrenula pozornost od pravih problema, čija rješenja se nalaze u programu Grabar Kitarović", ustvrdio je Mesić.

"Game show"

Glavak smatra da će HTV i tijekom sučeljavanja predsjedničkih kandidata u petak nastaviti sa konceptom "show programa". "Koncept sučeljavanja 'game showa' želi skrenuti pozornost s programskih odrednica i to je neviđeno u bilo kojoj demokratski uljuđenoj zemlji", kazala je Glavak dodavši da se "na izravan način i u panici" u kampanju na stranu Ive Josipovića uključila i Vlada.

Mesić i Glavak upozorili su da se zbog stanja na HRT-u Hrvatska prema indeksu slobode medija za 2014. godinu, koju izdaju Reporteri bez granica, nalazi tek na 65. mjestu. Ako se ovako nastavi, pojam slobode govora mogo bi uskoro biti u rječniku stranih riječi.

Na pitanje hoće li Grabar Kitarović sudjelovati na HRT-ovu sučeljavanju Glavak je odgovorila potvrdno. "Nema nikakvog razloga da se Grabar Kitarović ne sučeli s Josipovićem jer su sva dosadašnja sučeljavanja pokazala razlike između njih dvoje. Ona poziva na zajedništvo i, za razliku od Josipovića koji je vrlo nervozan i kojem nisu pomogle sve 'naštimane' ankete, odaje dojam državnosti", kazala je Glavak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.