HDSSD: Kerum ne želi Tuđmana na Rivi jer ne bi imao gdje parkirati

HDSSD-ovci su danas u Splitu komentirali materijale za sjednicu splitskog Gradskog vijeća koje bi se trebalo održati za tri dana nakon gotovo tromjesečne pauze.

"Opet smo dobili kupus sa 40 točaka. Neka se na svaku potroši 10 minuta, to je 400 minuta. Na ovaj način ne može se kvalitetno raditi. Mi ne znamo što se događa u Gradu Splitu i onda dobijemo tone materijala", prigovorio je predsjednik HDSSD-a dr. Hrvoje Tomasović. Rekao je i par riječi o gradonačelniku.

"Kerum je dokaz da se u Hrvatskoj ne mora raditi. Grad funkcionira kao auto u leru. Kotrlja se niz nizbrdicu, sve do prve provalije", ocijenio je Tomasović.

Ne može Tuđman gdje je Tito držao govor

Nimalo mu se ne dopada ideja da se spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu postavi na mjestu na kojem je Tito 1962. godine održao svoj čuveni govor.

"To mi ne možemo prihvatiti. Spomenik dr. Tuđmanu mora biti na mjestu na kojem je održao svoj pobjednički govor 1995. godine, samo što to Kerumu ne odgovara jer ne bi imao gdje parkirati kada dođe na Rivu. Smeta i Bajamontuša. Bajin stric ju je rušio, a sada bi je on vratio", kaže Tomasović.

Formula za uspjeh: Budi dobar s Kerumom

Osvrnuo se i na poslovni odnos Grada Splita i oca HGS-ovog vijećnika Balde Obada. Grad Split će Marku Obadu prodati teren za dva milijuna kuna, a onda će za milijun kuna kupiti terene od Obada kako bi se napravila cesta do njegovog zdravstvenog centra.

"Gradit će se bolnica za bogate kraj bolnice za siromašne. Obad radi kliniku, a sin mu je vijećnik. Postavlja se pitanje što čovjek treba napraviti da riješi svoj problem? Odgovor je jednostavan. Treba biti ili gradski vijećnik HGS-a ili Kerumov pouzdanik. Sve što je u ove tri godine napravio, Kerum je napravio sebi i svojima", konstatirao je Tomasović.

Nije HDSSD spasio Hajduka stečaja da bi se sada prodao...

S obzirom da je vijećnik HDSSD-a Luka Roguljić svojim glasom spasio Hajduk od stečaja, Tomasović je pozvao na oprez vidjevši da je Grad oformio ekspertnu skupinu čiji je zadatak osmisliti daljnju privatizaciju kluba s Poljuda. 

"Opet je započela privatizacija Hajduka. Mi smo digli ruke da se dug sanira, a ne da se takav saniran prodaje, već da počne poslovati kao normalan klub. Privatizacija jedino dolazi u obzir ako se građani Splita slože, jer je to po nama referendumsko pitanje", ustvrdio je Tomasović. Prije godinu i pol dana, kada se počelo šuškati o privatizaciji, Uskoku su predali dokumentaciju i zatražili od DORH-a da ispita je li to po zakonu. Do danas odgovor nisu dobili. Tomasoviću je to sve skupa sumnjivo.

"Zakon o sportu kreirao je ministar koji danas radi u Jake Andabaka, najvećeg pojedinačnog vlasnika dionica Hajduka, koji zapošljava svog čovjeka na mjesto predsjednika Uprave. Mi se pitamo je li ovo cijelo preoblikovanje zapravo projekt pljačke koji je krenuo u doba kada Ivo Sanader bio na vrhuncu moći", naveo je Tomasović.

Tko je i za što potrošio 60 milijuna kuna za Karepovac?

Luka Roguljić postavio je, pak, pitanje koliko je zapravo Grad Split u minusu. "Promet ima 42 milijuna kuna prenesenog gubitka, a lani su poslovnu godinu zaključili sa 3 milijuna kuna minusa. U Parkovima i nasadima također se bilježi minus od tri milijuna kuna. Tome treba pribrojiti i minus od dva i pol milijuna kuna u HNK Split. To sve treba sanirati Grad kao isključivi ili većinski vlasnik. Nije onda, dakle, onaj minus u gradskom poslovanju od 45 milijuna kuna sve, već tome treba pribrojiti i gubitke iz gradskih tvrtki. Ni s punjenjem proračuna ne ide dobro. U prvom kvartalu je po našim informacijama uprihođeno 160 milijuna kuna, a u prvom polugodištu skupljeno je između 320 i 340 milijuna kuna. Znači, već sada je evidentno da će zadani proračun ostati sanak pusti te bi se najkasnije u rujnu trebao donijeti novi rebalans. To najbolje pokazuje nerealnost aktualne gradske vlasti. Već treću godinu ni približno ne uspijevaju realizirati proračun, svake godine ostanu kratki po par stotina milijuna kuna", kazao je Roguljić.

Već neko vrijeme traži da Grad Split odgovori gdje je nestalo 60 milijuna kuna namjenskih sredstava za Karepovac, što je konstatirala i revizija. Trošenje namjenskih sredstava za nenamjenske potrebe nije u skladu sa zakonom, no i dalje nema reakcije pravne države, premda je sve uredno konstatirano...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.