Grčki sindikat policije prijeti europskim liderima: Uhitit ćemo vas!

RADNICI na ulicama Grčke u još jednom generalnom štrajku odbacuju novi val mjera štednje koje im nameće Troika - Europska unija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond.

Radnici smatraju da su zahtjevi Troike otišli predaleko. Ministar financija Evangelos Venizelos rekao je Grcima da imaju svega nekoliko dana za odlučiti žele li podnijeti rezove i ostati u zoni eura.

Policija je bacala suzavac na prosvjednike u crnim maskirnim kapama koji su uzvraćali molotovljeve koktele, kamenja i boce.

Policija će uhititi međunarodne kreditore?

Najveći policijski sindikat u državi objavio je da će izdati naloge za uhićenje međunarodnih kreditora zbog rušenja demokracije i odbio se boriti protiv prosvjednika koje nazivaju "svojom braćom".

Vođe desničarske stranke u grčkoj vladajućoj koaliciji najavio je da njihovi zastupnici neće glasovati za novi "paket pomoći" od 130 milijardi eura koji su im potrebni za izbjegavanje bankrota. No, očekuje se da će prijedlog biti u nedjelju usvojen i bez zastupnika stranke LAOS.


Desničari odbijaju teške uvjete koje traže države eurozone kako bi spasile Grčku iz dužničke krize. George Karatzaferis je kako njegovi zastupnici neće glasovati za "novu rundu" kresanja mirovina i plaća u nedjelju. "Pokušavaju nas poniziti i to neću tolerirati. Neću to dozvoliti, makar bio i gladan", kazao je Karatzaferis te dodao kako Grčka ne smije i ne može biti izvan EU, no da može bez "njemačke čizme".

20. ožujaka moraju vratiti 14,5 milijardi eura duga

U Grčkoj je u tijeku 48-satni generalni štrajk, dok još nisu uspjeli finalizirati mjere uštede u proračunu kako bi osigurali novih 130 milijardi eura. Država riskira bankrot 20. ožujka kada moraju vratiti 14,5 milijardi eura duga.

Kasnije danas bi kabinet premijera Lucasa Papademosa trebao održati sastanak. Sukobili su se policija i prosvjednici koji se protive mjerama štednje. U sukobima je najmanje jedna osoba ozlijeđena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.