Geithner: Europski ministri financija prijetili su da će satrti razuzdanu i pokvarenu Grčku

Foto: Wikipedija

AMERIČKI ekonomist i bankar Timothy Geithner koji je u kabinetu predsjednika Baracka Obame do 2013. godine služio kao tajnik za financije u svibnju je objavio knjigu "Stres test: Promišljanja o financijskoj krizi" koja je nakon izlaska svojim, na trenutke pikantnim sadržajem zainteresirala javnost. Knjiga je, između ostalog, otkrila da su europski državnici Italiji zaprijetili da će prestati s pružanjem financijske pomoći ako političku scenu ne napusti bivši talijanski premijer Berlusconi.
 

Brussels Blog je ovih dana pribavio i objavio stotinjak stranica transkripata intervjua koje je Geithner poveo s asistentom zaduženim za pisanje knjige i tako ponudio još bolji uvid u događaje što su se odigrali u prvim fazama Globalne recesije. 

Primjerice, dok je Geithner u knjizi otkrio da je legendarna rečenica predsjednika Europske središnje banke Maria Draghija da će "učiniti sve što treba" kako bi eurozonu spasio od implozije "izmišljena u hodu", transkripti otkrivaju da Draghi prije njezinog izricanja nije imao pojma što će reći.

"To je bilo totalno spontano... Ja sam otišao vidjeti Draghija i on u tom trenutku nije imao nikakav plan. On je samo ispalio to izjavu, a novinari su se o nju spotakli," rekao je Geithner u jednom od intervjua.

"Jebena katastrofa"

Bivši tajnik se u razgovorima osvrnuo i na krizni sastanak grupe od sedam europskih ministara financija u kanadskom gradiću Iqaluit, gdje je prvi puta upoznao njemačkog ministra financija Wolfganga Schäublea. Geithner je iskustvo sa sastanka održanog 2010. godine, u trenutku kad je investitore i tržišta hvatala panika zbog priznanja da su krivotvoreni podaci o realnom dugu Grčke, prepričao u slikovitom i eksplicitnom tonu.

"Sjećam se da sam stigao na večeru. U Europi se odigravala jebena katastrofa. Dionice francuskih banaka su pale za 7 ili 8 posto. To je bila velika stvar. Za mene, to je bilo klasično natjecanje tko će izazvati veću štetu. Ljudi su govorili svakojake stvari o krizi u Grčkoj i o tome tko joj je izložen," prepričao je Geithner svom asistentu.

Prema njegovim riječima, europski ministri su na sastanak stigli loše raspoloženi, odlučni da "Grčku nauče lekciji".

"Oni su uistinu užasni. Oni su nam lagali. Oni su pokvareni i razuzdani, iskoristili su čitavu stvar s eurom i mi ćemo ih satrti," opisao je raspoloženje na sastanku Geithner i usput pohvalio njemačkog ministra financija Wolfganga Schäublea. 

"Schäuble je bivši ministar unutarnjih poslova kojeg je pucnjem iz pištolja paralizirao terorist u Njemačkoj. On je uistinu impresivan, meni se taj tip uistinu sviđa, čak i kad se ne slažemo puno oko pitanja ili odgovora (na krizu). On je pravi Europljanin, stariji je od Merkel i ja mislim da ima veću snagu od nje u svojoj stranci CDU. Oni imaju izuzetno interesantan odnos i on je uvijek ispred nje... on je uistinu interesantan lik," kaže Geithner.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.