Gdje su asistenti u nastavi? "Nema za djecu i knjige, ali ima za automobile i pametne telefone"

Foto: FAH

REZULTATI natječaja za osiguravanje pomoćnika u nastavi još nisu objavljeni, što znači da je brojnoj djeci s posebnim potrebama i dalje uskraćeno školovanje. Oči nacije nakratko su bile uprte u njih i njihove roditelje, kada je vinkovačka Udruga "Bubamara" prije deset dana organizirala prosvjed na Markovom trgu.

No, usprkos obećanjima koja su toga dana stigla iz Ministarstva obrazovanja, rješenje problema i dalje se ne nazire. "Nonšalantno se ovih dana baca u zrak novčić s dva lica bez obzira što je u pitanju sudbina tisuće djece", poručuju iz Udruge "Bubamara" čiji dopis objavljujemo u cijelosti:

"Pismo ili glava????    
 
Pismo ili glava? Odlučujemo se još jedanput za pismo iako su u pitanju glave, dječje glavice.  Nonšalantno se ovih dana baca u zrak novčić s dva lica bez obzira što je u pitanju sudbina tisuće djece. Jedno lice kovanice je lice djeteta koje upravo rješava zadatak iz matematike, sjedi u školskoj klupi i dijeli užinu s vršnjacima. Drugo je lice stvarnosti zaokupljeno potragom za kompliciranim riječima kojima će na djeci nerazumljiv način dati do znanja da u školu ipak neće ići. Nazvat će to neophodnom natječajnom procedurom, evaluacijskim kriterijima neovisnih ocjenjivača ili horizontalnom politikom raspodjele sredstava. Netko drugi, mama ili tata, će te riječi prevesti i vlastitom djetetu objasniti zašto i koliko je drukčije. Toliko drukčije da ne može u školu.

Prozivamo sve, bez imena i prezimena, bez obzira na funkciju, prozivam Vas da budete Vi oni koje će jasno i glasno pročitati vijest: djeca iz Zagreba će ići u školu, djeca iz Vinkovaca neće. Da, neće niti djeca iz Petrinje ili Karlovca. Ili kako već?

Nasmiješite se sada s plakata, dodajte još stotine sakupljača plastičnih boca na listu zanimanja budućnosti, vratite čitav obrazovni sustav stoljeće ili dva unatrag, sakrijete ponovno djecu bez savršenih ručica ili nožica u domove, ali pričajte nam i dalje o integraciji, govorite nam koliko ste čega učinili za našu djecu, žonglirajte milijunima koji nestaju i jednakim čudom se vraćaju u blagajne. Uvijek preskupi za djecu i knjige, uvijek dovoljni i neophodni za pametne telefone i automobile.

Ispričajte im priču o socijalnoj državi u kojoj su socijalni samo socijalni slučajevi ili ministarstvu obrazovanja koje bira djecu koju će obrazovati, razvrstava ih po zemljopisnom podrijetlu,  pa kaže kako će o tome više u reći u ponedjeljak.

Koji ponedjeljak? Iza vas je stotine radnih ponedjeljaka, ispred djece, tako se čini, niti jedan.

S razočaranjem i tugom,

Udruga 'Bubamara'."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.