Financial Times: Srbija je na rubu bankrota, mora tražiti pomoć MMF-a



"SRBIJA još nije bankrotirala, ali je blizu", izjavio je Jovan Kovačić, politički savjetnik i predsjednik udruženja "Most Istok-Zapad" u razgovoru za Financial Times.

Srbija, kaže Kovačić, jednostavno nema novca. Vlada Ivice Dačića stoga neće imati drugog izbora nego okrenuti se Međunarodnom monetarnom fondu (MMF). Pred srbijanskom vladom su teška vremena, i teški potezi.

Nema drugog izbora osim MMF-a

FT piše da će vlast teško ispuniti obećanja koja je davala u predizbornoj kampanji. U zamjenu za potrebnu financijsku injekciju, MMF će postaviti niz uvjeta, među kojima će svakako biti i restrikcije u monetarnoj politici i mjere štednje.

Mlađan Dinkić, ministar financija, već je najavio da će srezati deficit na četiri posto BDP-a i smanjiti javni dug, koji trenutno iznosi 55 posto BDP-a. Dinkić je također najavio da sve to planira napraviti uz pomoć MMF-a.

"Mislim da Srbija nema drugog izbora", kaže Kovačić, iako ističe da će za pojedine članove vlade MMF-ovi uvjeti biti teško probavljivi jer im neće ostaviti puno manevarskog prostora.

Srbija investitorima bila privlačnija od Hrvatske, ali to se mijenja

Da je dogovor s MMF-om izrazito važan za gospodarsku stabilnost Srbije, ističe i Michael Schmidt, direktor njemačke gospodarske delegacije u Srbiji. Schmidt kaže da je Srbija do sada lakše privlačila strane investitore od susjednih zemalja poput Hrvatske i Mađarske. No, nakon smanjenja rejtinga, to će se promijeniti.

"Strani investitori u nekim područjima nemaju povjerenja prema novoj vlasti, a to se posebno tiče porezne politike", kaže Schmidt, te dodaje da bi Srbija također trebala kvalitetnije koristiti sredstva iz fondova Svjetske banke i EBRD-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.