Fidel Castro je znao da se u Dallasu sprema atentat na Kennedyja?

AKO je vjerovati tvrdnjama Briana Latella, bivšeg dužnosnika CIA-e za Latinsku Ameriku, postoji opravdana sumnja da je Fidel Castro znao da se 22. studenog 1963. godine u Dallasu sprema atentat na Johna F. Kennedyja.

Svoje indicije temelji na spoznaji da je bivši kubanski obavještajac Florentino Aspillaga dobio naređenje da "osluškuje i pazi na svaki mali detalj iz Texasa", samo tri sata prije ubojstva Kennedyja. Aspillaga je inače radio u komunikacijskom centru pokraj Castrovog doma u Havani, a većinu vremena provodio je prateći i slušajući CIA.ine radio signale.

Oswald želio dokazati da je pravi revolucionar


Međutim, kobnog dana mu je naređeno da prekine s tim poslom i koncentrira se samo na događanja u Texasu. Aspillaga je 1987. godine postao najpoznatiji disident iz redova kubanske tajne službe, te je CIA-i ispričao sve vezano za događaje na Kubi na dan kad je Lee Harvey Oswald ubio Kennedyja.

Kako tvrdi Latell, Aspillaga je CIA-i kazao da je Castro znao da će Kennedy biti ubijen, ali to nikad nije izašlo u javnost. Latell u svojoj knjizi o kubanskoj obavještajnoj službi, koja se velikim dijelom temelji na njegovim razgovorima s Aspillagom, piše kako je Oswaldu u kubanskoj ambasadi u Meksiku odbijena viza za Kubu, nakon čega je kazao da će ubiti Kennedyja kako bi dokazao da je pravi revolucionar.

Castro je želio Kennedyja mrtvog jer ga se bojao


"Ne kažem da je Castro naredio Kennedyjevo ubojstvo, niti da je Oswald bio pod njegovom direktnom kontrolom. Možda je i bio, ali to ne tvrdim jer za to nemam dokaze", kazao je Latell u razgovoru za Miami Herald.

"Ali je li Castro želio Kennedyja mrtvog? Da. Bojao se Kennedyja i znao je da ga Kennedy želi stisnuti. U Castrovoj glavi, on je djelovao u samoobrani. Sve što pišem temelji se na dokumentima i iskazima povjerljivih izvora", kaže Latell.

Castro de facto priznao da je znao za Oswaldove namjere

U knjizi navodi i kako je Castro pet mjeseci nakon ubojstva de facto priznao da je znao za Oswaldove namjere. Do priznanja je došlo u kubanskoj ambasadi u Meksiku, istom onom mjestu gdje je Oswald najavio ubojstvo i mjestu koje je praktično bilo centar za špijunske operacije u SAD-u. Castro je to kazao u razgovoru s prikrivenim FBI-evim agentom Jackom Childsom, koji je glumio da je član komunističke ćelije u SAD-u, stoji u Latellovoj knjizi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.