Festival o pravima djece posjetilo rekordnih šest tisuća gledatelja

Foto: Hina

FILMOVE ovogodišnjeg Festivala o pravima djece vidjelo je više od šest tisuća gledatelja, što je dosad najveći uspjeh tog festivala koji proteklih šest godina promiče dječja prava i raspravlja o aktualnim temama vezanima uz djecu i odrastanje.

Riječ je o prvom inkluzivnom festivalu u Hrvatskoj koji je svoj program učinio dostupnim i gluhim te slabovidnim i slijepim osobama, a njegov je program ove godine bio fokusiran na problem nasilja nad djecom koje se događa 'pred našim nosom', ističu organizatori.

Među tridesetak prikazanih filmova bili su hrvatski filmovi te radovi djece iz Kanade, Belgije, Nizozemske, Danske, Irske, Armenije, Libanona, Kine te Bosne i Hercegovine. Djeca su kroz svoje radove progovorila o tome kako oni vide sveprisutno nasilje među djecom, nad djecom i u društvu, dok je večernji program bio rezerviran za uratke sa snažnom porukom, nagrađivane na međunarodnim festivalima, "Natjecanje: Uspon do zvijezda" Martina Miehea Renarda, "Violet" Basa Devosa, "Crna ptica" Jasona Buxtona i drugi.

Ove se godine Festival od 17. do 22. studenog održavao u deset gradova, predvođenih Zagrebom kao gradom domaćinom, te Splitom, gradom partnerom, a filmovi su prikazivani još u Dubrovniku, Varaždinu, Osijeku, Slavonskome Brodu, Rijeci, Šibeniku, Zadru i Vukovaru.

Prvi put je predstavljena i festivalska zemlja partner - bila je to Bosna i Hercegovina, u čije je ime Festival podržala glumica Zana Marjanović. Uz nju su domaćice ovogodišnjeg izdanja bile Bruna Bebić te Bojana Gregorić Vejzović.

Festival su zajedno organizirali UNICEF, udruga Alternator, Hrvatski filmski savez, Ured pravobraniteljice za djecu, u suradnji s Blitz Cinestarom te Gradom Zagrebom i Gradom Splitom, a uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.